Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najskuplje povrće košta 50.000 evra po kilogramu

    Biljke proizvode određene materije koje štite od bolesti. Flavoni su neke od tih „čudotvornih“ supstanci. Oni se nalaze u svim biljkama pa tako i onima koje jedemo: voću, povrću i začinskim travama. Flavoni imaju antioksidantska svojstva što znači da štite od tzv. slobodnih radikala koji su opet odgovorni za stvaranje mnogih bolesti između ostalog i raka i srčanih oboljenja.

    Kako bi ispitali učinak ovih materija na ljudsko zdravlje naučnici Univerziteta u Bonu i Istraživačkog centra u Julihu su započeli sa uzgojem povrća koje je posebno, kako po svojstvima tako i po ceni. Super povrće koje se uzgaja pomoću posebnog teškog ugljenika košta i do 50 hiljada evra po kilogramu.
     
    U procesu uzgoja naučnici su povrće koje samo po sebi sadrži velike količine flavona, poput spanaća, peršuna i mente, „zalivali“ ugljenik dioksidom koji kod biljaka pospješuje rast. No ovaj ugljenik dioksid nije onaj koji se najvećim delom nalazi u atmosferi nego dioksid koji sadrži mnogo ređi izotop13C. „I ovaj ‘teški’ ugljenik se nalazi u atmosferi ali je mnogo ređi“, objašnjava Ingar Janzik iz Istraživačkog instituta u Julihu. I to utiče na cenu: boca  koja sadži 4000 litara košta oko 100.000 evra.
     
    Kako objašnjava Maik Glajhenhagen sa Univerziteta u Bonu sav taj trud je potreban kako bi se flavoni obeležili ugljenik dioksidom s izotopom 13C kako bi ih se moglo pratiti tokom daljnjih ekperimenata.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE