Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    25 miliona kilograma jabuka propada

    U smederevskim voćnjacima završena je berba jabuka. Voćari su ubrali više od 25 miliona kilograma roda dobrog kvaliteta.
     
    Proizvođači koji nemaju hladnjače rasprodaju jabuku u sezoni i možda, završe u minusu, dok će polovina roda čekati u hladnjačama da „sazri“ i cena, kako bi se trud isplatio. Proizvođači uglavnom nemaju dovoljno hladanjača pa odmah prodaju robu, često za bagatelu. Voće za izvoz otkupljuju manje firme kojih je petnaestak na ovom području. Često one najviše profitiraju.
     
    – Neki proizvođači imaju manje hladnjače kapaciteta od 20.000 do 100.000 kilograma, što nije dovoljno. Zasad nije bilo mogućnosti da uz pomoć lokalne samouprave, donatora ili zajedničkim snagama, otvorimo centralnu hladnjaču i tako pomognemo voćarima – kaže Jovica Vujević direktor Fonda za razvoj poljoprivrede.
     
    U hladnjačama je više od 10 miliona kilograma, a deo jabuke je u podrumima i neuslovnim skladištima. Proizvođači nisu zadovoljni ni otkupnom cenom od 20 do 30 dinara za kilogram.
    Ukupan rod je dobrog kvaliteta, a prinosi su šaroliki i kreću se od 20 do 35 tona po hektaru. U voćnjacima zahvaćenim gradom, prinos je umanjen i do 30 odsto u odnosu na prošlogodišnji.
     
    Ukupna proizvodnja ovog voća je oko 40.000 tona, ali je trećina industrijska jabuka lošeg kvaliteta – navodi Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Smederevo. Marković kaže da voćari imaju problem sa naplatom jabuke izvezene na rusko tržište. Uprkos tome, očekuje se da Rusi, kao najveći kupci, tokom zime otkupe oko pet miliona kilograma jabuka.
     
    Smederevo ima oko pet miliona stabala jabuke na više od 2.000 hektara. Voćari su prošle godine izvezli oko 26 miliona kilograma voća, od čega blizu 10 miliona kilograma jabuka. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE