Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovačka: Novinari prisluškivani?

    Generalno tužilaštvo u Slovačkoj proverava da li je vojna obaveštajna služba prisluškivala novinare, pre svega opozicionog lista Pravda i Televizije TA3.


     
    Vest da je Vojna odbrambena služba prišluškivala novinare Pravde i direktora televizije TA3 i interesovala se za kretanje novca na njihovim računima u banci, ali i za zdravlje i detalje porodičnog i intimnog života, objavio je najčitaniji slovački list Novi čas.
    Pravda tvrdi da su vojni agenti ove godine mesecima prisluškivali najmanje tri njena novinara.

    List piše da je prisluškivanje i praćenje prestalo tek sredinom oktobra, odmah pošto je izglasano nepoverenje vladi premijerke Ivete Radičove.

    Vojni obaveštajci su, prema tvrdnjama slovačkih medija, pokušali da razotkriju mrežu novinarskih izvora i informatora.

    „Ne razumem zašto su se interesovali za mene. Zar je to moguće 22 godine posle ‘plišane revolucije’ „, kazao je direktor TA3 Mihal Gučik.

    Ministar odbrane Lubomir Galko i njegov partijski šef, bivši predsednik Parlamenta i lider slovačkih liberala Rihard Sulik optužbe su za sada prokomentarisali samo na – Fejsbuku.

    „Vojna obaveštajna služba ne ume da prisluškuje, jer nema uređaje za to. Može samo da se obrati civilnoj obaveštajnoj službi SIS ili policiji, a i to s odobrenjem sudije“, tvrdi Sulik.

    Galko je na toj društvenoj mreži konstatovao da je sve moralo da bude legalno – s dozvolom suda, i da je to „prljava kampanja“ uoči prevremenih izbora koji su u zakazni za proleće 2012. godine.

    U istragu afere, pored tužilaštva, upustio se i parlament, a Odbor za odbranu i bezbednost i posebni odbor za kontrolu obaveštajnih službi pozvali su ministra da objasni skandal.

    „Vidim to kao prilično krupan skandal Ministarstva odbrane. Ili ministar zna šta mu radi tajna služba ili ne, a tada ne može da bude ministar“, kazao je agenciji TASR šef kontrolnog odbora iz redova opozicionih socijaldemokrata Peter Žiga.

    S njim se složio i šef Odbora za odbranu i bezbednost Martin Fedor koji je iz vladajuće Slovačke demokratske i hrišćanske unije.
    Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič izjavio je da ministar odbrane Lubomir Galko mora da ode sa funkcije ukoliko istraga potvrdi da je vojna obaveštajna služba zaista prisluškivala novinare.

    Predsednik je upozorio da je preuranjeno donositi zaključke jer su verzije ministra i medija dijametralno suprotne.

    „Ministar mi je kazao da sa prisluškivanjem nema nikakve veze, a da, ako je to i radjeno, onda je isključivo uz dozvolu suda“, rekao je Gašparovič.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE