Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić: Građevinska dozvola se izdaje u proseku za 160 dana

    Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da je prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji 160 dana, a ne 280 dana, kako se navodi u izveštaju Svetske banke (SB) o uslovima poslovanja.

    „Prosečno vreme u kojem se izdaju dozvole, u lokalnim samoupravama u kojima su doneti svi planovi, iznosi između 80 i 130 dana“, rekao je on agenciji Beta i dodao da je Svetska banka nesumnjivo koristila stari zakon i procedure iz starog zakona kada je ocenjivala Srbiju.

    Prema ovogodišnjem izveštaju SB o uslovima poslovanja, Srbija je pala za četiri mesta na 92. poziciju od 183 zemlje, a najlošije rezultate imala je u procesu izdavanja građevinskih dozvola i po tom kriterijumu je osma od pozadi.

    Dulić je kazao da u proceni nije uzeto u obzir ni da je od 2008. smanjen broj procedura neophodnih za dobijanje građevinske dozvole sa 27 na trenutnih 16, kao i smanjena cena građevinske dozvole.

    On je naveo da se resorno ministarstvo suprotstavilo izveštaju SB, koji je urađen „aljkavo“, jer je želeo da zaštiti Srbiju. „Izveštaj SB čitaju investitori koji žele da dođu u Srbiju i kada vide takav podatak, verovatno ustuknu ili razmisle da li bi došli“, kazao je Dulić.

    Prema njegovim rečima, primena novih, bržih i lakših procedura za izdavanje dozvola zavisi pre svega od lokalnih samouprava, budući da Ministarstvo nije odgovorno za brzinu izdavanja dozvola u bilo kom gradu, već je to pitanje za svakog gradonačelnika lično.

    Najveći problemi oko izdavanja dozvola, kako je dodao, nastaju u gradovima koji još nisu doneli prostorni plan, generalni plan regulacije, detaljni urbanistički plan i sredili katastar nepokretnosti.

    Gotovo sve lokalne samouprave su na putu da završe svoje prostorne planove, a gotovo svi veliki gradovi su u poslednjim fazama izrade generalnih planova regulacije na osnovu kojih može da se izada lokalcijska dozvola, a puno smo uradili i da komunalna preduzeća urede svoje informacije i brzo definišu uslove za gradnju, kazao je on.

    Dulić je dodao i da će do kraja godine biti uspostavljen katastar nepokretnosti na teritoriji cele Srbije i izrazio uverenje da će sledeći izveštaj SB biti značajno bolji kada je u pitanju realno informisanje o izdavanju građevinskih dozvola u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE