Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Afrika najperspektivnije tržište za izvoz traktora

    Afrika je najperspektivnije tržište za izvoz traktora i poljomehanizacije proizvedene u Srbiji, ali naši proizvođači tu šansu ne mogu da iskoriste zbog nerešenog statusa velikih privrednih društava u tom sektoru, koja nisu privatizovana, ukazano je u Privrednoj komori Srbije (PKS).
     
    Vlada Srbije i resorna ministarstva treba hitno da izvrše reorganizaciju i reše status beogradske Industrije mašina i traktora (IMT), Industrije motora Rakovica (IMR) i „Majevica poljoopreme“ iz Bačke Palanke, koja su u restrukturiranju, ocenjeno je na zajedničkoj sednici grupacija proizvođača poljomehanizacije i procesne opreme.
     
    Postoje potencijali za plasman srpskih traktora, koji su prepoznati kao brend u svetu, i drugih poljoprivrednih mašina, i na tržište Bliskog istoka i Rusije, ali je za to potrebno „ozdravljenje“ nosilaca razvoja i proizvodnje te industrijske grane, naveli su učesnici.
     
    Direktor IMT-a Slobodan Petrović rekao je da srpski proizvođači izvoze u zemlje regiona „na obraz“, odnosno na osnovu svog renomea i uvek ispunjavanih ugovornih obaveza, ali i istakao da tako nije moguće trgovati na daljim tržištima. On je istakao da je za realizaciju izvoznih poslova neophodno obezbediti potrebne garancije, što zahteva rešen status preduzeća kako bi ona mogla da traže i dobiju bankarske garancije.
     
    Generalni direktor IMR-a Zoran Radosavljević podsetio je da to privredno društvo upravo zbog toga što nisu obezbeđene garancije, nije moglo da realizuje ugovoreni posao vredan 160 miliona evra sa Etiopijom, a kojim je predviđena isporuka 3.000 traktora u narednih pet godina. On je rekao da IMR pre svega pokušava da pokrije afričko tržište i iskoriste njegove prednosti, te da je ciljano izabrano nekoliko zemalja – Egipat, Etiopija, Kongo, Alžir.
     
    Radosavljević je istakao da je, pored rešavanja statusa preduzeća, neophodno uspostaviti i bolju međusobnu saradnju proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora i procesne opreme za prehrambenu industriju i poljoprivredu, radi zajedničkog nastupa na stranim tržištima i povećanja izvoza.
     
    Sekretar Udruženja za metalnu i elektroindustriju Ljubiša Obradović naveo je da je ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene mašina za poljoprivredu Srbije sa svetom za devet meseci 2011. iznosila 155,39 miliona dolara.
     
    Od toga je izvoz bio vredan 28,31 miliona dolara, a uvoz čak 127,08 miliona dolara, iz čega se zaključuje da je pokrivenost uvoza izvozom 22,3 odsto, a spoljnotrgovinski deficit 98,77 miliona dolara, što je za oko 66,7 odsto više nego u istom periodu lane, kazao je on.
     
    Najveći izvoz od januara do septembra 2011. godine ostvaren je na tržištu Bosne i Hercegovine (8,21 miliona dolara), a potom slede Hrvatska, Makedonija i Etiopija, a najviše je uvoženo iz Nemačke, Italije i Belorusije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE