Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Zbogom SFRJ“ na Dan Republike u Ateljeu 212

    Simbolično, na nekada najznačajniji državni praznik Dan Republike, večeras će u Ateljeu 212 premijerno biti izvedena predstava “Zbogom SFRJ”. Tekst, inspirisan filmom Volfganga Bekera “Zbogom Lenjin”, napisao je i režirao Kokan Mladenović.
     
    – To je idealan spoj naše dve sezone (“Edž – nedžt YU” i “Utopija”), kojim smo želeli da postavimo pitanje šta se desilo sa kolektivnim zanosom jednog naroda, svetom ideala i radnih akcija, entuzijazmom obnove zemlje – reči su Kokana Mladenovića.
     
    Ulogu Jadranke Mitić, učiteljice i vatrene komunistkinje, koja pada u komu posle nastupa na famoznom 14. kongresu SKJ, pripala je Dari Džokić:
     
    – Imala sam potrebu da odigram ovu ulogu, u počast svim partizanima u mojoj porodici. Lik koji tumačim je utopista, koji je verovao da se može spasiti Jugoslavija. Bilo je još takvih malih ljudi, na čija je iskrena ubeđenja kao i sve što je to vreme predstavljalo, kasnije nekritički pljunuto. Uništena je jedna zemlja, njeni narodi nisu bili dorasli ideji. Sada se “krvavo” trudimo da se ukačimo na EU, koja će se i sama možda raspasti. Mi, koji smo imali privilegiju da živimo u zajednici i to sa svojom braćom, danas se koprcamo u ultrakapitalističkom i korporacijskom svetu – zaključila je poznata glumica, protestujući što je najava premijere počela s predstavljanjem sponzora što je, uz zahvalnost zbog podrške teatru, takođe deo “korporacijske” stvarnosti.
     
    U glumačkom ansamblu su i Miloš Biković, Hana Selimović, Nenad Ćirić, Tanja Petrović, Ivan Jevtović, Marinko Madžgalj, Miodrag Krivokapić i dvoje dece – Jelena Blagojević i Uroš Rakić. Scenograf je Marija Kalabić, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Irena Popović, a deramaturg Gordana Goncić.
     
    – I moja je ideja: razrušili ste jednu zemlju, a bolju niste napravili! Zato kao glumac i čovek mogu da stanem na ovu scenu – istakla je Renata Ulmanski. – Ceo život provela sam na njoj, videla raspad i pokušaj stvaranja nečeg novog. U pokušaju tog novog, gubimo silne generacije mladih ljudi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE