Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bivši „Otporaš“ u vrhu liste 100 globalnih mislilaca

    Bivši Otporaš i sadašnji izvršni direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju (CANVAS) Srđa Popović našao se u vrhu liste 100 globalnih mislilaca čije ideje i javno i profesionalno delovanje, po oceni prestižnog političkog magazina „Foreign policy“, utiču na svetsku javnu i društvenu scenu.
     
    Reč je o godišnjoj listi najuticajnijih svetskih mislilaca koju od 2008. godine objavljuje „Foreign policy“, a ovo je prvi put da se na ovakvoj listi nađe jedna ličnost iz Srbije.
     
    Kako je jedna od dominantnih tema ovogodišnje liste „Arapsko proleće“, magazin je napravio kuriozitet, pa je prvo mesto na listi dodelio grupi „14 hrabrih pojedinaca koji su pomogli dovođenju demokratije na Bliski istok“.
     
    Na sajtu se navodi da je „Pokret mladih 6. april“, jedan od glavnih organizatora ovogodišnjih protesta u Egiptu na kojima je srušen režim Hosnija Mubaraka, „takođe preuzeo inspiraciju i praktične instrukcije od Centra za primenjenu nenasilnu akciju, grupe koju vodi Srđa Popović, nekadašnji student biologije koji je postao revolucionar, i sačinjene od drugih veterana ‘Otpora’, omladinskog pokreta koji je organizovao studentske proteste kojima je naposletku srušen režim Slobodana Miloševića“.

    „Danas, Popovićev cilj je da se pomogne širenje modela Otpora širom sveta i bez sumnje, on je uspeo. Njegova grupa je inspirisala učesnike ‘Arapskog proleća’ direktno i indirektno, od pesnice Otpora koja je postala logo ‘Pokreta 6. april’ do kopija dokumentarca Otpora ‘Rušenje diktatora’ na arapskom jeziku“.

    Popović kaže da nagradu doživljava pre svega kao priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji koja je u proteklih 11 godina postala svetski brend i inspiracija hiljadama aktivista.
     
    „Godina 2011. je bila definitivno ‘loša godina za loše momke’ – godina u kojoj su sa svetske političke scene otisli nemilosrdni likovi poput (Hosnija) Mubaraka, (Zina al Abidina) ben Alija, (Osame) bin Ladena … godina velike nade za stotine miliona Arapa koji su zakoračili u tranziciju, ali i velike strepnje da se romantično započeto ‘Arapsko proleće’ ne završi u haosu i etničkim sukobima“, rekao je on.

    Popović je ocenio da je „‘Arapsko proleće’ po svojoj prilici poslužilo kao inspiracija hiljadama mladih ljudi u zapadnim demokratijama, od Madrida do Njujorka, da se prvi put u mnogo apatičnih godina angažuju oko pitanja socijalne pravde, ekonomske krize i jaza između bogatih i siromašnih“.

    „Mesto na listi ‘mislilaca’ zato dozivljavam pre svega kao priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji koja je u poslednjih 11 godina postala svetski brend i inspiracija hiljadama aktivista od Zimbabvea do Maldiva, od Burme do Kaira i punu afirmaciju ideje da je autentična masovna narodna mobilizacija poput one u Tunisu ili Egiptu ono sredstvo koje može da promeni svet mnogo humanije i dugoročnije nego bilo kakav rat ili spoljna vojna intervencija poput bombardovanja Srbije, Iraka ili Libije“, rekao je Popović.

    On je dodao da je iz tog razloga „ovakav raspored na listi jednog od najuticajnijih americkih magazina jako pozitivan znak“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE