Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija gubi milione na belom luku

    Proizvodnja belog luka u Srbiji može da bude najunosniji povrtarski posao, a zbog uvoza iz Kine gube se milioni dinara, ocenio je savetnik za povrtarsku proizvodnju u Poljoprivrednoj stanici u Čačku Milan Damnjanović.

    On je zemljoradnicima iz rudničko-takovskog kraja, polaznicima Zimske škole za poljoprivrednike, govorio o rentabilnosti proizvodnje belog luka, koji se sada u Srbiji proizvodi u minimalnim količinama, a čista zarada sa jednog hektara moze da iznosi oko 22.000 evra.
    „Prodajna cena za kilogram belog luka je minimum pet evra, za njegovu proizvodnju treba uložiti pola evra i to je najrentabilnija delatnost, a kod nas se četiri puta manje proizvodi nego u Americi“ rekao je Damnjanović u Gornjem Milanovcu.

    Prema njegovim rečima, zbog uzvoza belog luka iz Kine Srbija izdvaja milione evra, iako ima izvanredne uslove za njegovu proizvodnju i može da zaposli na stotine radnika na tom poslu.

    Proizvođači su izrazili spremnost da u narednom periodu počnu proizvodnju belog luka, ali će pre toga tražiti garancije da će sve biti otkupljeno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE