Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Filharmonija proslavlja islamsku Novu godinu

    U okviru ciklusa Nove godine, Beogradska filharmonija će u petak u 20 časova na Kolarcu obeležiti novu 1433. godinu po islamskom kalendaru.
     
    Uz turskog dirigenta Emina Givena Jaslidžama, orkestar će izvoditi popularnu muziku iz filmova „Poruka“ i „Lorens od Arabije“, Morisa Žara. Na programu je još i „Islamej“ Milija Balakirjeva i svita „Aladin“ Karla Nilsena.

    Jaslidžam drugi put diriguje Filharmonijom, posle tačno godinu dana: „Najveći kvalitet muzičara Filharmonije je prilagodljivost, to što su spremni i sposobni da izađu iz okvira, da se udalje od uobičajene interpretacije. Radujem se što sam ovde“, rekao je Jaslidžam pred koncert u Beogradu.

    Islamska Nova godina označava preseljenje Muhameda iz Meke u Medinu i ona se ne proslavlja već se u džamijama obeležava verskim manifestacijama. Muslimanski lunarni kalendar ima Mesečevu godinu koja traje 354 dana i zato Hidžretska Nova godina uvek „pada“ 11 dana ranije u odnosu na prethodnu.

    Domaćin koncerta je muftija srbijanski Muhhamed, na čiji će se predlog izvoditi muzika iz filma „Poruka“.

    Kroz ciklus od pet koncerata, za koji je Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta dobila podršku Evropske unije, obeležava se nova godina po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru. Na osnovu pozitivnog iskustva iz prethodne sezone, Filharmonija će novogodišnji ciklus u budućnosti uvrstiti u redovnu koncertnu sezonu. Novogodišnji koncert po gregorijanskom kalendaru planiran je za 30. decembar, po julijanskom za 13. januar 2012, a kineska nova godina biće obeležena 20. januara sledeće godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE