Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki napredak u borbi protiv side

    Svetska zdravstvena organizcija (SZO i Unicef i Program UN za borbu protiv side (UNAIDS) izrazili su danas zadovoljstvo izuzetnim napretkom u borbi protiv side u poslednjih 10 godina, ali su zabrinuti zbog smanjenja finansijskih sredstava usled ekonomske krize.
     
    Uoči Svetskog dana borbe protiv side, te organizacije su u zajedničkom izveštaju navele da se globalna učestalost zaraze virusom HIV-a stabilizovala i da ima tendenciju opadanja u velikom broju zemalja. 

    Broj osoba koje su na lečenju povećava se i njihov broj je krajem 2010. godine dostigao 6,65 miliona, piše u izveštaju. Izveštaj takođe beleži „izvanredan napredak“ u borbi protiv širenja side u poslednjih 10 godina kao i da se „pristup prevenciji, savetima i iskorenjivanju kao i lečenju i nezi u zemljama sa malim ili srednjim prihodima razvio na spektakularan način“. 

    Navodeći da je 2011. godina obeležena „novim političkim zamahom“ i „važnim naučnim pomacima“, te organizacije su postavile kao cilj da do 2015. godine ne bude novih zaraženih HIV-om kao ni diskriminacije niti novih žrtava side. 
     
    U izveštaju UNAIDS-a koji je objavljen prošle nedelje, navodi se da je rekordnih 34 miliona ljudi živelo 2010. u svetu sa virusom HIV-a, prvenstveno zbog boljeg pristupa lečenju što je doprinelo smanjenju broja smrtnih slučajeva i ulio nadu u mogući kraj pandemije. Danas u svetu takođe skoro 50 odsto zaraženih ima pristup lečenju i zahvaljujuchi tome je u 2010. spasen život 700.000 osoba. 

    Drugi napredak u 2010. je broj novozaraženih, koji je sa 2,7 miliona (od čega 390.000 dece rođene sa sidom) najmanji od 1997, odnosno 21 odsto manji nego te godine u kojoj je sida dostigla vrhunac. 

    „Pre samo nekoliko godina, delovalo je potpuno nemoguće objaviti kratkoročan kraj epidemije side, ali nauka, politička podrška i otpor počinju da donose opipljive i izvesne rezultate“, navodi se u izveštaju UNAIDS. 

    Prošle godine, od side je umrlo 1,8 miliona ljudi, takođe znatno manje od 2,2 miliona koliko je zabeleženo sredinom prve decenije ovog veka. Međutim, u danassnjem izveštaju se ukazuje na nedostatak finansijskih sredstava koja su sa 15,9 milijardi dolara iz 2009. smanjena u 2010. godini na 15 milijardi dolara što je „daleko manje od potrebnih 22-24 milijardi dolara za 2015. godini“. 

    Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je u poruci povodom Svetskog dana borbe protiv side da je svet „uoči četvrte decenije side u poziciji da stane na kraj epidemiji“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE