Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor centralnih banaka oduševio investitore

    Akcije na evropskim berzama zabeležile su danas snažan skok, nakon što je šest centralnih banaka najavilo koordinisane mere za jačanje likvidnosti u globalnom finansijskom sistemu.
     
    Evropska centralna banka, američki Fed i britanska centralna banka zajedno sa centralnim bankama Kanade, Japana i Švajcarske dogovorile su da će za pola odstotnog boda sniziti cenu privremenih dolarskih zajmova komercijalnim bankama. Niža kamata primenjivaće se od početka iduće nedelje u svim operacijama centralnih banaka. Istovremeno su najavljene i mere koje bi zajmodavcima trebale da osiguraju pristup gotovini u bilo kojoj valuti ukoliko to budu zahtevale prilike na tržištu.
     
    Navedene vesti snažno su se odrazile na bankarski sektor. Deutsche Bank uzleteo je 7,5 odsto, dok se Barclays popeo 6,6 odsto, a Lloyds Banking Group za 7,10 odsto. Akcije evropskog finansijskog sektora zajedno su ojačale 4,4 odsto. Među većim dobitnicama našle su i energetske kompanije, zahvaljujući rastu cena nafte na svetskim tržištima. Akcija BP-a poskupila je pritom za 5 odsto. Na raspoloženje investitora povoljno je danas uticala i vest o ublažavanju monetarne politike u Kini.
     
    Londonski FTSE 100 skočio je 3,16 odsto, frankfurtski DAX 4,98 odsto, a pariški CAC 40 za 4,22 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 popeo se 3,63 odsto na nivo iznad 240 bodova. Bloombergovi podaci pokazuju da je Stoxx 600 u protekla četiri dana ukupno ojačao oko 9 odsto, što predstavlja njegovu najbolju četverodnevnu izvedbu još od novembra 2008. godine. Inače, ranije tokom današnjeg trgovanja beležio je pad veći od 1 odsto, nakon što je Standard & Poor’s snizio kreditne rejtinge nizu svetskih banaka.
     
    Snažan rast u prvim satima trgovanja beleže i glavni indeksi na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average skočio je 3,59 odsto, Standard & Poor’s 500 za 3,45 odsto, a Nasdaq Composite 3,48 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE