Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Idea: Automat za kriptovalute privukao mnogo radoznalih

    Vlasnici kriptovalute na jednom od ovih bankomata, preko blokchain mreže koja registruje sve transakcije, sada u u Idea prodavnici kod Londona u Beogradu mogu da kupuju i prodaju Bitcoin i Lightcoin. Potrebna vam je aplikacija koja koristi virtuelni novčanik. Ko još nije u kriptovalutnom svetu, mora najpre da se registruje.

    Pitali smo Marka Matanovića iz kompanije ECD

    „Potrebna je fizička verifikacija, zbog bezbednosne regulative. Prijavljujete se i popunjavate specifične podatke“, objašnjava Matanović, business developer u kompaniji ECD. „Ja imam deo valute, verujem u kriptovalute, mada ne bih za njih prodao stan kao neki“, smeje se Marko, „Zasad je ovo bankomat za dve kriptovalute, a nadamo se da ćemo vremenom uvrstiti i treću.“

    Nepredvidiva vrednost

    Vrednost kriptovalute je jako dinamična.Već tokom prvih pola sata od početka rada novog bankomata ona se promenila. Sa početnih 709.453 dinara (oko 6.012 evra) za jedan bitkoin, kurs je u nekoliko minuta skočio na – 713.611 dinara (oko 6.047 evra). Srećom, valuta se prodaje i na sitne „parčiće“.

    Pitali smo prisutne da li kupuju ili prodaju kriptovalute, šta misle o praktičnosti kriptovaluta u Beogradu, ali oni nisu hteli da se slikaju ili da previše komentarišu. Pa ipak BTC vredi 711421 rsd! Nije svejedno.

    Od momaka iz ECD-a smo otkrili da postoji nekoliko restorana u gradu u kojima račun možete platiti BTC-om, npr. Appetite i Intergalactic Diner, kao i neke prodavnice za računarsku opremu.

    Objasnili su nam kako u praksi funkcioniše plaćanje ovom kriptovalutom u restoranu. Pre svega morate imati instaliranu aplikaciju na telefonu koju možete naći na sajtu ECD-a. Konobar vam donosi običan fiskalni račun na kome ne piše ni keš ni kartica, već ček. U restoranu postoji aplikacija za bitkoin u koju se ukucava iznos računa, a vama se iz virtuelnog novčanika skidaju bitkoini. S obzirom na to da jedan bitkoin trenutno vredi više od 7.000 dolara, vi možete da platite čak i u milionitom delu bitkoina. Na kraju meseca restoran fakture šalje kompaniji „Bit gejt” od koje, u zamenu za kriptovalute, dobija pravi novac.

    NBS ne garantuje za bitkoin

    Kriptovalute, pa ni bitkoin, ne izdaje centralna banka i ne garantuje za njihovu vrednost. Narodna banka Srbije (NBS) je više puta upozoravala javnost da takve valute ne predstavljaju zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji. – Nismo u mogućnosti da garantujemo za korišćenje virtuelnih valuta, ulaganje u te valute, kao ni za njihovu vrednost, tako da svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa virtuelnim valutama, čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske i druge rizike koji proističu iz tih aktivnosti – Izvor: „Politika”.

    Inače, momci iz ECD-a su automat za kriptovalute posle promocije uneli u Ideu, kažu – sigurnije je.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE