Fukušima bila nespremna za cunami - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Fukušima bila nespremna za cunami

Cunami, koji je pogodio nuklearnu centralu Fukušima Daići u martu ove godine, bio je veći od onog za koji je ta centrala bila opremljena da podnese.
 
Ogroman cunami je 11. marta, pokrenut razornim zemljotresom magnitude od 9,0 stepeni po Rihteru, prešao je preko zidova koji su štitili centralu Daići, na pacifičkoj obali, 240 kilometara severno od Tokija, uništio njen sistem za hlađenje i izazvao topljenje jezgra u reaktorima.
 
“Cumani koji nas je pogodio bio je daleko veći od naših očekivanja”, rekao je izvršni potpredsednik TEPCO-a Masao Jamazaki, predstavljajući prvu privremenu procenu onoga što se desilo u centrali i mera koje su preduzete da bi se izašlo na kraj sa nesrećom, preneo je Rojters.

TEPCO je ponovio svoje prvobitne procene, navodeći da je cunami koji je pogodio postrojenje prevazilazio 15 metara visine u nekim predelima, nadvisujući zidove od 10 metara oko nuklearke.

“Kao što je navedeno u preliminarnoj proceni, mere predostrožnosti koje smo predvideli nisu bile dovoljne i kao rezultat toga radijacija je mogla da iscuri”, rekao je Jamazaki. Zbog tog incidenta on se izvinio javnosti.

Deoničari TEPCO-a tužili su postrojenje u novembru, okrivljujući ga da nije povećalo visinu zaštitnih zidova, iako je u 2008. obavljena simulacija u kojoj je cunami od 15 metara visine pogodio centralu, izvestili su domaći mediji.

Istražni komitet treće strane koji je pregledao nalaze TEPCO istrage zaključio je da je nesreća iz marta bila veća od onoga što su kompanija, pa čak i vlada predvideli.

“Može se reći da zemljotresu i cunamiju treba da se posveti ozbiljnija pažnja, a vlada i stručnjaci na terenu treba da sprovedu temeljno samoispitivanje”, naveo je komitet.

Ranije ove nedelje, TEPCO je ponudio najnoviju analizu o tome šta se moglo desiti u tri oštećena reaktora, navodeći da je u simulacijama pokazano da se gorivo u jednom od reaktora moglo istopiti i procuriti kroz zaštitnu posudu koja ga je okruživala.

To bi bio mnogo ozbiljniji scenario od predhodno datih, iako je TEPCO naveo da se istopljeno gorivo najverovatnije zadržalo u drugom sloju zaštite sačinjenom od betona i gvožđa.

Akcijom čišćenja, koju je sproveo TEPCO nakon katastrofe, obuzdano je emitovanje radijacije iz oštećenih reaktora, a temperatura u reaktorima sa istopljenim gorivom je pala ispod tačke ključanja nakon što je aktiviran novi sistem za hlađenje.

Dnevnik “Jomiuri” danas je objavio da bi premijer Jošihiko Noda mogao 16. decembra da proglasi hladno gašenje, pošto su procene kompanije pokazale da se temperatura goriva koje leži na dnu posuda stabilizovala.

Hladno gašenje reaktora jedan je od uslova koji se mora ispuniti da bi vlasti mogle da razmotre ukidanje zabrane ulaska u zonu od 20 kilometara oko centrale Fukušima Daići, iz koje je evakuisano oko 80.000 stanovnika.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE