Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri glasa protiv kandidature Srbije u EU

    Pored otvorene poruke nemačke kancelarke Angele Merkel da naša zemlja nije zaslužila kandidaturu još uvek ništa nije gotovo u evropskoj trci Srbije.

    Da li će za sada delimični napredak u dijalogu Beograda i Prištine, postignut u petak, biti dovoljan za status kandidata neće se znati do samog kraja. Izvori ”Novosti” iz Brisela tvrde da će se teška diplomatska utakmica igrati do poslednje sekunde i da će se konačna odluka skrojiti tek u ponedeljak, 5. decembra, na sastanku evropskih šefova diplomatija. Od toga šta budu odlučili ministri zavisiće i definitivni stav evropskih lidera u petak, 9. decembra.
     
    Ogromna većina zemalja članica stoji na stanovištu da Srbiji već sada treba odobriti status. Ali odluke se donose konsenzusom, tako da će sve zavisiti od onih zemlja koje i dalje sumnjičavo vrte glavom – Nemačke, Velike Britanije i Austrije.
     
    Prema saznanjima ”Novosti”, opet je na delu diplomatska trgovina između Francuske i Nemačke, u kojoj je jedan od uloga i evropski put naše zemlje. Naime, Pariz i Berlin su otvoreno zauzeli suprotne pozicije kada je reč o napretku Crne Gore i Srbije.


    Francuska podržava našu kandidaturu, ali ne i datum pregovora za Podgoricu. Nemački stav je obrnut – kancelarka Angela Merkel traži da se Srbiji spusti rampa za status, a Crnoj Gori otvore pretpristupni razgovori. Zvanični Pariz trenutno intenzivno pokušava da ubedi Nemačku da će negativna odluka loše uticati na dalji tok evropskih integracija Srbije i, uopšte, na celu situaciju na Balkanu i zauzvrat nudi kooperativnost oko Crne Gore.

    – Put Srbije u EU moguć je samo uz normalizaciju odnosa sa Kosovom. Sukobi na severu su neprihvatljivi – poručila je Merkelova i pozvala srpsku vladu na promenu kursa.

    Zvanični Beograd, ali i političari u Briselu još ostavljaju prostor da će tokom vikenda popustiti tvrda linija Nemačke u kojoj će u nedelju boraviti i predsednik Boris Tadić. Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić poručio je da proširenje nije prioritet lidera EU, ali i izrazio nadu da će sve članice pokazati spremnost da se na Balkanu nastavi evropski proces.
     
    Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin nada se da će se Merkelova predomisliti: „Nemačka može promeniti stav, ali samo na osnovu proboja i pravih vesti koje dolaze u poslednjem trenutku.“
     
    Očekivanja Nemačke su dobro poznata: uklanjanje barikada, integrisano upravljanje prelazima i napredak u dijalogu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE