Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čime se voze srpske vladike?

    Dok se bugarski vladika Kiril šepuri u limuzini koju imaju samo on i američki predsednik Barak Obama, srpske vladike, koje se takođe ne mogu pohvaliti skromnošu kada se radi o voznom parku, smatraju da je čak i nepristojno kada ih novinari pitaju koja kola voze.
     
    Kiril i Obama voze se, naime u najnovijem modelu za 2012. godinu, „linkolnu MKZ hibrid“, koji se nije ni pojavio na evropskom tržištu. Ovo je bio povod da novinari Press-a istraže šta voze najviši predstavnici SPC.

     

    O vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio nekadašnji patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija „Budimo ljudi“, koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić. Naime, kada je patrijarh jednom prilikom krenuo na večernju službu video je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: „Čija su ovolika kola?“, a kada je dobio odgovor: „Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor“, patrijarh je prokomentarisao: „O, bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavet skromnosti!

    Ipak, pitanje novinara Pressa koja kola voze prilično je iziritiralo srpske vladike jer niko nije želeo to da otkrije. Čak su i nervozno komentarisali kako ima pametnijih tema za pisanje. Tako je vladika Filaret kratko odbrusio: „Šta se koga tiče ko šta vozi!
     
    Odgovor nije dao ni vladika Lavrentije. „Nije uopšte bitno ko od vladika koja kola vozi,“  kratko je rekao Lavrentije.

    Protojerej-stavrofor Miodrag Popović smatra da je tema o voznom parku vladika deplasirana. „Šta je bitno koji automobil vozim ja ili neki vladika? Zašto se uopšte bavite time? Pa vidite šta voze naši političari. Smešno je to što radite. Umesto da ste me zvali da razgovaramo o nekim duhovnim stvarima, vi me pitate čime se vozim,“ iziritirano je odgovorio Popović.

    Prema saznanjima Pressa, vladika šabački Lavrentije vozi „audi A6″, vladika banatski Nikanor „škodu suberb“, vladika sremski Vasilije vozi „mercedes 200″, a vladika timočki Justin vozi „sitroen C5″, inače jedan od jeftinijih (25.000 evra).

    Jedan od najpoznatijih po luksuzu je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Ne samo što živi u kući na kojoj bi mu pozavideli i svetski bogataši (pozlaćeni lusteri, unikatni mebl), Kačavenda ima i nekoliko skupih automobila, među kojima je i najnoviji „audi A6″.
     
    Patrijarh Irinej vozi se u „audiju A6″

    Sekretar srpskog patrijarha Irineja, jerej Nebojša Topolić, kaže da su automobili kojima se vladike voze službena vozila, kao i da to ne treba da bude tema za raspravljanje.

    „Koji vladika vozi koja kola je individualna stvar, ne postoji nikakav standard. Najlakše je nešto izvrgnuti ruglu, ali ovo zaista nije nešto o čemu treba suviše razmišljati,“  kazao je Topolić.

    Inače, patrijarh Irinej koristi „audi A6″ koji je nasledio još od Amfilohija, a uzet je na rate.
     
    Vozni park srpskih vladika

     
    Šabački Lavrentije    „audi A6″    43.255 evra
    Zvorničko-tuzlanski Vasilije    „audi A6″    45.000
    Sremski Vasilije    „mercedes 200″ E klase    39.259
    Banatski Nikanor    „škoda superb“    28.000
    Vranjski Pahomije    „džip kompas sport“    26.590
    Žički Hrizostom    „pasat“    25.000
    Timočki Justin    „sitroen C5″    18.480

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE