Hidroelektrane: Ovakva suša se ne pamti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hidroelektrane: Ovakva suša se ne pamti

  U toku prve polovine ove nedelje dotok vode u Hidroelektrani (HE) “Bajina Bašta” bio je 50 kubnih metara u sekundi (m3/sec), što je ispod minimuma, pa je i proizvodnja električne energije bila ispod proseka, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).  Srednji protok inače je 330 m3/sec, dok je 2010. u ovo doba protok vode iznosio 4.000 m3/sec.

   
  “Od februara ove godine nije pala ozbiljnija kiša na ovim prostorima”, kazao je direktor “Drinsko-Limskih HE” Mijodrag Čitaković, dodajući da se takva suša ne pamti u poslednjih 40 godina.

   
  “Zato je proizvodnja u HE “Bajina Bašta” za prvih osam dana decembra bila 6,56 miliona kilovat-sati (kWh), što je ostvarenje decembarskog plana od samo 16,5 odsto,” naveo je direktor Čitaković prema saopštenju.
   
  HE “Bajina Bašta” do sada je u ovoj godini proizvela nešto više od 1,1 milijarde kWh, a reverzibilna HE “Bajina Bašta” više od 558,32 miliona kWh, odnosno ukupno 1,66 milijardi kWh, znatno ispod plana.
   
  Plan proizvodnje u HE “Uvac” u decembru ostvaren je sa 74 odsto, u HE “Potpeć” sa 64 odsto, a u HE “Kokin Brod” sa 55,82 odsto. Jedino je HE “Bistrica” premašila plan za 16,3 odsto.
   
  U HE “Elektromorava” je plan ostvaren sa 90,45 odsto, navedeno je u saopštenju iz EPS.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE