Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Medvedev naložio ispitivanje neregularnosti oko izbora

    Ruski predsednik Dmitrij Medvedev naložio je da se ispitaju sve primedbe o nereguliranostima tokom održavanja parlamentarnih izbora, 4. decembra.

    U obraćanju putem putem internet društvene mreže, predsednik Rusije danas je naveo da je „naložio da se ispitaju sve primedbe sa biračkih mesta koje se odnose na poštovanje zakona o izborima“.

    On je izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji je prošao jučerašnji opozicioni miting u Moskvi, ali se nije saglasio sa parolama koje su uzvikivali demonstranti. Na protestu „Za poštene izbore“ više desetina hiljada građana demonstranti su skandirali protiv lidera vladajuće Jedinstvene Rusije i njene pobede na parlamentarnih izborima i zatražili ostavku ili smenu predsednika Centralne izborne komisije Vladimira Čurova. Nosili su parole i skandirali „Protiv partije lopova i prevaranata„, „Rusija bez Putina“ i „Ponovite izbore„.

    “Građani Rusije po Ustavu imaju slobodu govora i slobodu okupljanja. Ljudi imaju pravo da izraze svoj stav, što su juče i učinili. Dobro je što je sve prošlo u okviru zakona”, napisao je Medvedev, ali i napomenuo da se ”ne slaže sa sloganima niti sa izjavama koje su izrečene na mitingu“.

     
    Novi protest 24. decembra ako ruska vlast ne ispuni zahteve
     

    Organizatori i učesnici mitinga „Za poštene izbore“ u Moskvi najavili su da će ponovo održati protest 24. decembra ukoliko vlast u međuvremenu ne ispuni do sada iznete zahteve među kojima je i poništavanje izbora za Džavnu Dumu.

    Po završetku sinoćnog skupa u ruskoj prestonici organizatori su naveli da je prvi zahtev da svi uhapšeni na prethodnim protestima budu oslobođeni, zatim poništavanje rezultata izbora za Državnu Dumu, ostavka predsednika Centralne izborne komisije (CIK) Vladimira Čurova i istraga njegovih aktivnosti, kao i održavanje novih parlamentarnih izbora.

    Sekretar CIK Nikolaj Konkin rekao je da se nakon sumiranja izbornih rezultata, oni mogu osporiti samo u sudovima, a to uključuje specifične nepravilnosti na konkretnim biračkim mestima.

    Dan posle najvećeg mitinga koji je održan u Moskvi u poslednjih 20 godina i nakon serije mitinga u svim većim gradovima Rusije, na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo zbog navodnih nepravilnosti tokom izbora za Državnu Dumu, Ruska pravoslavna crkva upozorila je na opasnost od revolucije.

    Šef crkvenog Odeljenja za uzajamne odnose sa društvom Vselovod Čaplin rekao je da „ne može, a da ne izrazi zadovoljstvo što mitinzi u ruskim gradovima prolaze uglavnom mirno i u okvirima zakona„, preneli su ruski mediji. On je ocenio da je, bez obzira na razlike u političkim pozicijama, danas najvažnije sačuvati građanski mir i državnost, kako bi bilo sprečeno ponavljanje 1905, 1917, 1991, ili 1993. godine, aludirajući na godine velikih prevrata u ruskoj istoriji, koji su sa sobom nosili žrtve.

    Ruski mediji danas prenose poruke građana koje su se mogle čuti na mitinzima širom zemlje i ističu da oni traže „promene,  a ne revoluciju“ i „evoluciju umesto revolucije„.

    Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ocenio je u odgovoru na pitanje agencije Blumberg da“ne postoje objektivne, kao ni subjektivne pretpostavke“ za revoluciju u Moskvi, odnosno Rusiji.

    Poznati pisac Viktor Jerofejev nazvao je jučerašnji miting u Moskvi „Balotnaja revolucija“, ističući da u tome nema ničeg uvredljivog. „Verujem da je demokratski pokret u Rusiji postigao pravu pobedu. Prvi put za mnogo godina narod, a ne opozicija, je uspeo da se organizuje i pruži vlastima dokaze o svojim namerama, očekivanjima, nezadovoljstvu i civilizovanim metodama.  Bio je to civilizovan čin građanskog protesta“, kazao je Jerofejev.

    On je dodao da je „osetio uzdržanost i uljudnost u ponašanju policije i specijalnih jedinica“ koje su održavale red na mitingu.

    Politikolog i potpredsednik Saveta za nacionalnu strategiju Josif Diskin ocenio je u razgovoru za internet portal „Pravda“ da su zahtevi organizatora revolucionarni, jer su prerasli okvire vladavine prava. „Njihovi zahtevi su na ivici revolucije. To što sam video i čuo tamo nije bila podrška bilo kojoj partiji“, kazao je Diskin, dodajući da smatra da je u Moskvi i Sankt Peterburgu došlo do kršenja izborne volje i da su građani izrazili protest protiv toga.

    On je zaključio da zahtevi organizatora protesta prevazilaze postojeći zakonski okvir, kao i da su im „građani pokazali da ne  žele da budu njihovi pioni“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE