Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorci više vole skupu struju nego jeftino sunce

    Podaci o projektu koji je Vlada pokrenula sa ciljem da podstakne ugradnju solarnih kolektora u crnogorske domove ne obećavaju: svega dvadesetak građana je od 4. jula, kada je zvanično počela akcija „Montesol“, pa do kraja septembra, iskoristilo priliku da dobije beskamatni kredit i ugradi u svoj dom sistem za solarno zagrevanje tople vode, koji račune za struju u prosečnom domaćinstvu čini značajno manjim.
     
    „Do 31. septembra 2011. godine, na projektu Montesol, instaliran je ukupno 21 sistem, a ukupna površina instaliranih kolektora je 81,51 m²“, kazali su „Vijestima” iz Ministarstva ekonomije, i dodali da su zadovoljni dosadašnjim razvojem projekta “ako uzmemo u obzir da je projekat počeo kasno ove godine”
     
    „Ozbiljnije instaliranje sistema očekujemo sledeće godine sa prvim sunčanim danima. Po našoj proceni u narednoj godini instaliraće se između 500 i 700 sistema. Smatramo da je proaktivno angažovanje banaka i kvalifikovanih firmi od krucijalne važnosti za uspešnu implementaciju projekta, posebno zbog njihovog direktnog kontakta sa potencijalnim korisnicima kredita“, kažu u Ministarstvu.
     
    Stvari izgledaju nešto drugačije ako se zna da su se iz Ministarstva u septembru u Budvi žalili da krediti “slabo idu”.
     
    Za prvih mesec dana, od kada je pokrenut projekat “Montesol”, u okviru koga domaćinstva putem beskamatnih kredita mogu da kupe solarne sisteme za zagrevanje vode, kojima će obezbediti značajne uštede u potrošnji električne energije, svega njih 20 je isplaćeno, kazali su tada predstavnici Ministarstva.
     
    Uprkos činjenici da su krediti izuzetno povoljni, a solarni sistemi omogućavaju značajne uštede u potrošnji energije, odziv i interesovanje građana bilo je više nego simbolično, pisale su “Vijesti” 25. septembra, pre više od dva meseca. Prosta matematika i upoređivanje tadašnjih i skorijih podataka govore da je u avgustu i septembru isplaćen samo još jedan kredit.
     
    Šta je Montesol?


    „Ovo je  prvi projekat ovakve vrste u Crnoj Gori i cilj projekta je da se domaćinstvima u Crnoj Gori ponudi prilika da ostvare ekonomsku i energetsku uštedu korišćenjem solarnih kolektora za grejanje sanitarne vode, koji bi se kupili preko beskamatnog potrošačkog kredita. Montesol projekat značajno doprinosi ukupnom smanjenju emisija štetnih gasova ugradnjom solarnih sistema“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
     
    Dodaje se i da „projekat nudi mnoge povoljnosti kao što su: Pojedinačni krediti su na 3, 5 i 7 godina, u iznosima oko 1350, 1800 i 2250 eura, i isplaćivaće se u mesečnim, beskamatnim anuitetima oko 20 eura za kredite od 7 godina, odnosno oko 50 eura za isplatu kredita na 3 godine“.
     
    „Kvalifikovani distributeri obezbeđuju 7 godina garantnog perioda, osim za garancije od 5 godina na rezervoar i 10 godina na kolektor, za potpun ili delimičan kvar. Distributeri su odgovorni za pružanje usluga održavanja instaliranih sistema tokom i nakon perioda garancije“, kaže se u saopštenju Ministarstva ekonomije koje pokušava još jednom da objasni o kakvoj se povoljnosti radi.
     
    Prevedeno na “obični” jezik, svako ko gradi ili renovira kuću ima priliku da dobije zajam od 1350 do 2250 eura da bi svoje domaćinstvo učinio ekonomičnijim. Ova cifra je, sudeći prema ponudama kompanija koje su ratifikovane na projektu, dovoljna za ugradnju kvalitetnih sistema za solarno zagrevanje tople vode, za privatne kuće i stanove prosečnih veličina.
     
    Sve što treba da uradite jeste da odete do jedne od dve navedene banke, obezbedite nekoliko potrebnih dokumenata i sklopite ugovor sa firmom koja vam se učini najpouzdanijom i najpovoljnijom za ovaj posao. Onda će vam banka odobriti kredit, a Vlada plaćati kamatu umesto vas: vaša je obaveza da u sledećih tri do sedam godina vraćate deo tog iznosa, bez kamate, odnosno između 20 i 50 eura.
     
    Ako se zna da prosečan račun za struju iznosi tridesetak eura (prema podacima EPCG) , a da ozbiljan deo tog računa obično ode na zagrevanje tople vode, jasno je da vam se investicija može isplatiti čak i za vreme otplate kredita. Glavni dobitak dolazi za nekoliko godina, kada isplatite kredit a opremi još nije istekao ni garantni rok, što znači da ćete u narednim godinama, a možda i decenijama, ubirati plodove ovakvog poteza. Ujedno ćete se upisati u one građane koji manjom potrošnjom doprinose da Crna Gora, kao jedna od najpovoljnijih lokacija za korišćenje sunčeve energije u Evropi, ima više struje, i da njena životna sredina bude čistija i zdravija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE