Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žeđ ozbiljno preti Srbiji

    Rezerve vode u Srbiji su na nezavidnom nivou a obilnije padavine se ne očekuju pre novogodišnjih praznika, upozoravaju stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ). Padavina je ove godine bilo 40 do 60 odsto manje no što je uobičajeno, a vodostaji izmereni na srpskim rekama u decembru su najniži zabeležni od kad se obavljaju ova merenja.
     
    – Padavine s početka meseca će popraviti situaciju u poljoprivredi, ali do bolje hidrološke situacije će doći kasnije jer je potrebno vreme da se vodotokovi napune – kaže meteorolog Nedeljko Todorović iz RHMZ.
     
    Blag porast nivoa Dunava omogućio je delimično oslobađanje brodova koji su mesec dana bili zarobljeni u plićaku, ali tankeri koji snabdevaju Srbiju naftom i derivatima i dalje ne mogu da plove, a snabdevanje cisternama na drumovima i železnicama verovatno će dovesti do poskupljenja u maloprodaji. Zbog slabog dotoka vode u kritičnom položaju je hidroenergetski kompleks koji daje trećinu struje Srbiji.
     
    – Decembarske padavine dovešće do blagog poboljšanja oko Nove godine – kaže hidrolog Dejan Vladiković iz RHMZ. – Teško je reći šta će se dešavati kasnije, jer ako umesto kiše padne sneg i dođu ledeni dani, onda te padavine neće mnogo značiti za vodosnabdevanje, plovidbu i hidroenergetiku.
     
    Suša preti i prinosima ozimih useva i već desetkovanom stočnom fondu, što će dovesti do podizanja cena prehrambenih proizvoda, upozoravaju poljoprivredni stručnjaci. Ovu prognozu potvrđuje situacija na Pešteru gde žeđ mori i ljude i stada. Iako je palo dvadesetak santimetara snega izvori i bunari se nisu napunili pa se žitelji mnogih sela snabdevaju iz cisterni.
     
    – Patimo se mesecima, patnja je tolika da pomišljamo na kolektivnu seobu – kaže Tibro Jelić, žitelj Crvskog u sjeničkoj opštini. – Svi pokušaji da rešimo problem vodosnabdevanja ostali su bez rezultata. Sad samo pogledamo u nebo jer jedino Bog može da nam pomogne.
     
    Seljani kažu da se ljudi nekako snalaze, ali da su najveći problem stada, pogotovu ona veća, za koja dobri domaćini dnevno treba da obezbede i po 1.000 litara vode.
     
    Ni u Podrinju situacija nije mnogo bolja. Za razliku od prošle godine kad je Hidroelektrana Zvornik imala rekordnu proizvodnju, ovih dana zbog slabog protoka dnevno proizvodi tek oko 15 odsto planirane količine električne energije!
     
    Suša preti i srpskom izvozu, upozoravaju iz novosadske luke koja je, uz luku u Pančevu, glavni punkt za eksport srpskih poljoprivrednih proizvoda, pre svega kukuruza. Iz ovih pristaništa nijedan brod nije isplovio mesecima, a kako stvari stoje to se uskoro neće ni dogoditi. Država još ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja, saznajemo u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije.
     
    – Suština borbe protiv suše jeste prevencija, koja pak zahteva finansijska sredstva – kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije. – Međutim, parlament je Nacionalnu strategiju koja se bavi vanrednim situacijama usvojio tek pre nedelju dana. Sad sledi usvajanje akcionog plana, bez kojeg nema ni budžeta, a taj proces traje šest meseci.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE