Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izrael zatvorio most ka svetinjama

    Izrael je zatvorio Mugrabi most koji vodi do svetog mesta koje poštuju i Jevreji i hrišćani i muslimani – Hramove gore ili Plemenitog svetilišta u Jerusalimu.
     
    Izrael je tu pasarelu ka Starom gradu zatvorio pre početka radova na njenoj zameni, uprkos oštrom protivljenju muslimana gradnji na tom svetom mestu. Glavni inženjer Jerusalima naveo je da je pasarela zatvorena zbog bojazni da bi mogla da se sruši ili zapali. 

    Most je sagrađen 2004. kao privremena zamena za raniji prolaz, koji se urušio posle jedne snežne oluje. Agencija AP navodi da su od tada, što zbog protivljenja muslimana što zbog međunarodne politike, bili onemogućivani svi planovi za renoviranje ili zamenu pasarele. 

    Muslimanski lideri tvrde da su planirani radovi deo zavere da se unište njihova sveta mesta, što Izraelci poriču. 

    „Izraelska odluka je nelegalna, neprihvatljiva i provokativna. Izrael nema pravo da upravlja tim svetim mestom u okupiranom delu Istočnog Jerusalima“, poručio je portparol palestinske vlade Gasan Hatib. Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države. 

    Jerusaslim je prošlog meseca objavio da namerava da uskoro konačno zameni tu pasarelu. Zvaničnici iz Fondacije baštine Zapadnog zida, nadležni za radove na tom svetom mestu, naveli su da se radi o projektu čiji je cilj da se ponovo izgradi originalni prolaz, kao onaj pre 2004. 

    AP ističe da nije poznato koliko dugo će most biti zatvoren. 

    Agencija dodaje da spor između muslimana i jevreja zapravo nije o renoviranju ili zameni pasarele, već o tome ko ima pravo da sprovodi radove na Hramovoj gori, kako je nazivaju hrišćani i jevreji, odnosno Plemenitom svetilištu, kako isto mesto nazivaju muslimani. 

    Svetilište se nalazi pod upravom Izraela od bliskoistočnog rata 1967, dok muslimani nadziru islamska mesta unutar njega i vode svakodnevnu administraciju. Susedni Jordan, koji ima ulogu nadzornog tela na tom svetom mestu, objavio je da će poslati delegaciju eksperata u Jerusalim da izvrše inspekciju pasarele. 

    Mugrabi most je glavni prilaz Hramovoj gori iz jevrejske četvrti Starog grada, dok muslimani koriste druge ulaze iz muslimanske četvrti. 

    Dok pasarela bude zatvorena, Jevreji i ostali nemuslimani neće moći da uđu u svetilište, koje prema jevrejskoj tradiciji predstavlja mesto sa koga se svet proširio u svoj današnji oblik, odnosno odakle je Bog pokupio prah da stvori prvog čoveka Adama. 

    Bog je na tom mestu odlučio da obitava, zbog čega su na njemu sagrađena dva jerusalimska hrama. 

    Među muslimanima se Hramova gora smatra trećim najsvetijim mestom islama. Oni ga poštuju kao Plemenito svetilište i mesto Muhamedovog putovanja u Jerusalim i uzdizanja u nebo. Na tom mestu se nalaze Džamija al-Aksa i Kupola na steni, najstarija očuvana islamska građevina na svetu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE