Stručno predavanje za pčelare - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručno predavanje za pčelare

  U Ugljeviku je danas održano stručno predavanje za pčelare sa područja ove opštine na kojem je o pčelinjim proizvodima i njihovoj zasluzi u prevenciji i lečenju oboljenja govorio profesor Novak Đurić.
   
  Đurić je istakao da je edukacija podjednako značajna i za pčelare, ali i za građane, jer se stanovništvu mora ukazati na vrednost pčelinjih proizvoda kako bi oni bili zastupljeni u ishrani.
   
  “To će direktno uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja populacije”, rekao je Đurić tokom stručnog predavanja koje su organizovali opština Ugljevik i Udruženje pčelara “Majevička košnica”. Prema njegovim rečima, problemi sa kojima se pčelari susreću svuda su isti, a u poslednje vreme najveći problem jesu klimatske promene koje su otežale pčelarenje.
   
  Tokom predavanja bilo je reči i o problemu konkurencije na tržištu zbog pojave industrijskog meda za koji Đurić kaže da se čak ne može ni svrstati pod naziv “med” s obzirom na supstance koje sadrži. Tržište preplavljeno industrijskim medom u velikoj meri otežava pčelarima plasiranje zdravog i kvalitetnog proizvoda na domaće tržište.
   
  Radi poboljšanja kvaliteta pčelarske proizvodnje na području Ugljevika, načelnik ove opštine Vasilije Perić uručio je pčelarima rešenja o dodeli novčanih podsticaja, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 25.000 KM. Perić je naglasio da je svrha današnjeg predavanja afirmacija pčelarstva i pokušaj da se domaći pčelari podstaknu na to da omasove pčelinja društva da bi bio povećan obim proizvodnje meda na području opštine.
   
  “Sa druge strane, naša potreba i želja jeste i edukacija stanovništva da bi se povećala i potrošnja meda i da bi pčelinjim proizvodima bio dat veći značaj u prevenciji i lečenju. Sa tim ciljem danas smo podelili rešenja o novčanim podsticajima za naše pčelare. To je konkretno 10 KM po jednom pčelinjem društvu, po jednoj košnici”, rekao je Perić i obećao da će opština i ubuduće stimulisati pčelarsku proizvodnju.
   
  Udruženje pčelara “Majevička košnica” iz Ugljevika ima 46 članova, od kojih 19 poseduje više od 50 pčelinjih društava. 
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE