Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ozbiljan pad akcija na evropskim berzama

    Vodeće evropske berze su jučerašnje poslovanje završile uz ozbiljan pad, s tim što su indeksi italijanskih i nemačkih berzi skliznuli za čitavih 3,4-4,8 procenata pod uticajem bojazni investitora od sniženja dužničkog suverenog rejtinga zemalja zone evra.

    Na zatvaranju trgovanja italijanski indeks FTSE Mib je opao za 3,79 procenta na 15.696,78 poena, nemački DAX je skliznuo za 3,36 odsto na 5.785,43 poena. Indeks francuske berze CAC 40 opao je za 2,61 procenata na 3.089,59 poena, dok je britanski FTSE snižen za 1,83 odsto na 5.427,86 poena.

    Međunarodna agencija za kreditne rejtinge „Moody’s“ je saopštila da će preispitati rejtinge svih članica zone evra, ukoliko vlade zemalja regiona ne donesu odlučne mere na suzbijanju dužničke krize.

    Posle samita se ništa nije promenilo. Rešenje je i dalje u kombinaciji mera podrške Evropske centralne banke i kresanja budžetskih rashoda. Od njihovog uspesha zavisi dinamika tržišta u narednih nekoliko meseci“, smatra analitičar „JP Morgan Chase“ u Londonu, Den Moris, prenosi agencija Bloomberg.

    Investitori su pažnju fokusirali na rezultate aukcijske prodaje državnih obveznica Italije. Italija je pribavila sedam milijardi evra na aukciji 12-omesečnih obveznica po kamatnoj stopi od 5,952 odsto, nižoj od 6,087 odsto na sličnoj aukciji 10. novembra.

    Izvestan uticaj na tok berzanskog trgovanja su imale i vesti iz Grčke, čiji je ministar finansija Evangelos Venizelos najavio okončanje pregovora sa kreditorima o zameni obveznica sa delimičnim otpisom nominalne vrednosti (PSI) do kraja januara 2012. godine. Grčka bi na taj način smanjila državni dug od 360 milijardi za 100 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE