Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova vakcina napada ćelije raka

    Naučnici iz SAD-a razvili su vakcinu koja je kod miševa napadala ćelije tumora, i nadaju se da će njihov napredak pomoći u borbi protiv ljudskog oblika raka debelog creva, dojki, jajnika i gušterače, prenosi agencija AFP. Rezultati njihove studije objavljeni su  u časopisu Proceedings.

    Iako se istraživanja izvršena na miševima često ne razvijaju u lek koji bi delovao na ljudskim subjektima, naučnici su optimistični zbog jačine same vakcine i njenog delotvornog pristupa.

    Jedan od autora studije Gert-Jan Buns, profesor hemije i naučnik pri Univerzitetu u Džordžiji rekao je da nova vakcina izaziva vrlo snažan imunološki odgovor imuniteta, i smanjila bi veličinu tumora za nekih 80 posto aktivirajući sve tri komponente imunološkog sastava.

    Vakcina deluje tako da „trenira“ imunitet, napadajući ćelije tumora koje na svojoj površini sadrže protein MUC1, a nalaze se u više od 70 posto najagresivnijih i najsmrtonosnijih oblika raka, uključujući i većine tipova raka dojke, gušterače, raka jajnika kao i multiplog mijeloma.

    Dr Sandra Džendler iz Mejo klinike u Arizoni rekla je kako je ovo prvi put da je razvijena vakcina koja aktivira imunitet da razlikuje i ubija kancerogene ćelije na osnovu različitih struktura šećera u proteinima kao što je MUC1.

    Protein MUC1 izražen je kod 90 posto pacijentkinja koje boluju od raka dojke sa takozvanim „trostruko negativnim“ tumorima koji ne reagiraju na uobičajenu hormonalnu terapiju, inhibitore aromataze i ostale lekove. Pacijentkinjama sa takvom dijagnozom hitno treba novi pristup u lečenju njihovih bolesti.

    Samo u SAD svake godine se dijagnostikuje 35 hiljada novih oboljenja od trostruko negativnog tumora, tako da bi sa novim lekom moglo da se pristupi velikoj grupi bolesnika, za koje osim hemioterapije ne postoji ni jedan drugi oblik lečenja.

    Vakcina protiv proteina MUC1 mogla bi da se koristi u kombinaciji s citostatskom terapijom, ili kao mera preventive kod bolesnika sa visokim rizikom oboljevanja od određenih tipova raka.

    Istraživački tim na čelu s Bunsom i Džendler trenutno radi u laboratoriji a testiranju vakcine na ljudskim ćelijama raka, a prvi krug kliničkog testiranja leka na ljudima, kako bi se proverila sigurnost leka, mogao bi da započne krajem 2013. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE