3 načina da izađete na kraj sa MANIPULATOROM na poslu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  3 načina da izađete na kraj sa MANIPULATOROM na poslu?

  Skoro svi koji su ikada radili u kolektivu morali su nekad da se suoče sa kancelarijskim manipulatorom.

  Nažalost, većina zaposlenih okleva da javno ukaže na manipulatora, a mnoge kompanije „podstiču“ i unapređuju manipulatore jer se čini da efikasno obavljaju posao, bez obzira na značajne troškove koje njihovo zlostavljanje može naneti produktivnosti i zaposlenima tokom vremena.

  Zbog toga, kada kompanija ne može da vam pomogne, važno je da imate sopstvene načine za suočavanje sa manipulatorom. Ove tri vrste odgovora na manipulaciju pokazale su se kao efikasne.

  Prvo, budite skeptični u pogledu dobijanja previše posebne pažnje. Manipulatori obično ne pokazuju svoje pravo lice čim vas upoznaju, već se često predstavljaju kao saveznici ili prijatelji, kako bi vas pridobili i otkrili koje su vam slabe tačke i kakvu korist od vas mogu da izvuku.

  Vešti su u procenjivanju toga koji zaposleni imaju dovoljno samopouzdanja i koji su samostalni, a koji žele da udovolje drugima ili ih je lako postideti.

  Sigurno lepo izgleda ako je moćni kolega ili nadređeni zainteresovan za vas, ali ako ste čuli zastrašujuće stvari o njima, razumno je da budete oprezni.  Posebno obratite pažnju ako vas neko tretira kao svog omiljenog, vas sputava vas kada razgovarate sa drugima, stalno ukazuje na nesavršenosti i greške ili vas pritiska da delujete protiv svojih interesa da biste ostali na njihovoj strani.

  Drugo, budite spremni na male javne sukobe. Ponekad je jedini način da razotkrijete manipulatora je direktno suočavanjem sa njim. To može biti teško ukoliko ste mladi i novi u firmi, ali će ukazati manipulatoru da je njegovo ponašanje otkriveno i pokazuje posmatračima da je moguće intervenisati i zaštititi druge. Na primer, ukoliko vaš manipulativni kolega ismeva nekoga iza njegovih leđa možete ga direktno pitati da glasno kaže u čemu je problem ili šta mu smeta.

  Treće, odbijte da čuvate tajne ili da budete tumač ili prenosilac poruka na način koji normalizuje podmuklo ponašanje. Umesto toga, budite direktni i otvoreni i ostanite pri svom stavu. Manipulatori vas mogu tretirati kao insajdera od poverenja, da vas informišu o neadekvatnostima i greškama drugih ljudi, kao da samo vi imate perspektivu i diskreciju da shvatite šta je važno. Neka vas ne zavede implicitno laskanje. Zatražite detalje i specifičnosti da biste otkrili njihovu nameru: „Nisam siguran da razumem na šta mislite. Zašto mi to govorite? Šta to tražite da uradim?“

  Ukoliko vas nadređeni traži da budete posrednik u komunikaciji sa drugima jasno ukažite da to nije u redu.

  Ako je vaš položaj viši od manipulatora, najefikasnije je da odmah započnete rigorozan plan korektivnih akcija. A ako imate manje moći ili uticaja, ova tri pristupa će vam pomoći da se zaštitite i minimizirate njihov negativan uticaj i na vas i na ostatak organizacije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE