300 miliona evra za propuste na Koridoru 10?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  300 miliona evra za propuste na Koridoru 10?

  Otvaranje 41 klizišta na istočnom kraku Koridora 10 nije ni prvo ni jedino “iznenađenje” prilikom izgradnje ove važne saobraćajnice. Procenjuje se da će država na odštetu potrošiti 300 miliona evra.

  Projektanti su i ranije pravili propuste, pa su zaboravljali pristupne puteve za naselja, zanemarivali su geologiju u tunelima, projektovali nestabilne useke i kosine… Loši projekti su najveća zamerka, ali i “opravdanje” za probijanje rokova u gradnji najvažnijeg putnog pravca, pišu Novosti.

  Nezvanične procene su da će do kraja izgradnje Koridora visina odštetnih zahteva zbog dorade projekata, penala i dodatnih radova, dostići oko 300 miliona evra.

  Stručnjaci tvrde da problem leži u dampingovanim cenama po kojima su se sa izvođačima sklapali ugovori. Struka je procenila i dokazala da je za izgradnju istočnog i južnog kraka potrebno nešto više od milijardu evra, a nadležni su ugovorili radove sa izvođačima za oko 700 miliona.

  Sa tako ugovorenim cenama najavljen je problem na svakom gradilištu. Pošto su u Srbiju došli da zarade, investitori su počeli od starta da otvaraju probleme u vidu obrušavanja kosina na budućoj trasi i da potražuju dodatna odštetna sredstva.

  Neki izvođači žive od toga da jeftino ugovore posao, a da ga kroz dodatne radove dobro naplate, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

  Inače, u svetu su kriterijumi za izbor izvođača kvalitet, rok, reference i garancija, a kod nas je glavni prioritet cena. I zbog toga se i dešavaju ovakve situacije.

  U Koridorima Srbije su Novostima potvrdili da su se na deonici od Proseka do Crvene Reke na čak 41 mestu pojavila klizišta, što je zahtevalo dopunu projektne dokumentacije i dodatne mere obezbeđenja. Tek po okončanju radova i konačnom obračunu će se znati celokupan iznos potražnje od strane izvođača, kažu u Koridorima.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE