Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Euroconstruct: Građevina se neće oporaviti ni u 2012.

    Stručnjaci Euroconstructa, organizacije koja okuplja gotovo sve specijalizovane građevinske institute zemalja zapadne Evrope i većine zemalja srednje i istočne Evrope, očekuju dalji pad na evropskom građevinskom tržištu u 2012. godini iako su prethodne prognoze govorile da će sledeća godina doneti oporavak.

    Kao glavni razlog odloženog oporavka navodi se manje povoljan makroekonomski okvir u evropskim zemljama jer će ekonomski rast 2012. prema procenama iznositi nižih 1,9 posto. U Euroconstructu očekuju da će tek 2013. u evropskom građevinarstvu uslediti oporavak, i to od 1,7 posto. Tek 2014. godine trebao bi se dostići, prema očekivanjima u Euroconstructu, nivo tržišta iz 2000. godine.
     
     
    Drastična štednja
     
    Zbog problema s velikim javnim dugom nekih evropskih zemalja većina članica Euroconstructa morala je da smanji očekivanja rasta BDP-a u sledećoj godini. Zbog dužničke krize u većini zemalja smanjuje se budžet, a nepoverenje investitora sve je veće. Uprkos takvoj situaciji, naziru se pozitivni uslovi za građevinare, a to su niske kamate. Očekuje se i rast ekonomija pre svega u zemljama koje imaju uravnoteženu javnu potrošnju.
     
    Zemlje s najvećim teškoćama, kao što su Irska i Portugal, odnosno zemlje s visokim javnim dugom, moraju sprovoditi drastičnu štednju pa su zbog toga u recesiji. Očekuje se da u njima rast BDP-a ove i sledeće dve godine neće preći 1,2 posto. U Španiji i Italiji, zemljama kojima je obvezujuća budžetska štednja i karakteriše ih visoka stopa nezaposlenosti, očekivani rast BDP-a do 2013 iznosi između 0,3 i 1 posto. U zemljama tzv. stare Evrope i nordijskim zemljama ekonomski oporavak očekuje se već iduće godine.
     
    U zemljama srednje Evrope – Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska – naredne godine očekuje usporavanje rasta zbog odlaganja oporavka zemljama stare Evrope. Od 2013. godine u tim zemljama očekuje se rast BDP-a od 2 do 3,9 posto. U Euroconstructu očekuju da će se 2014. dostići nivo investicija u graditeljstvu iz 2000. godine.
     
     
    Novi talas neizvesnosti
     
    Na neujednačenost investiranja u evropskom graditeljstvu upućuje zadnja analiza CB Richard Ellisa u kojoj se navodi da su investicije u nekretnine u ovoj godini u srednjoj i istočnoj Evropi na trećem mestu najvećih godišnjih investicija. One su dostigle 8,7 milijardi evra do kraja decembra ove godine, što je dvostruko više nego 2010. godine. Najveće investicije u regiji bile su 2007. godine, kada su iznosile 14,6 milijardi evra, te 2008. godine 9,5 milijardi evra.
     
    Iz CB Richard Ellisa rekli su da će sledeća godina u regiji biti investicijski dobra. S obzirom na aktuelne probleme s dužničkom krizom u Evropi i s krizom evra, u oktobru i novembru investicije su iznosile samo 550 miliona evra, što je znatno ispod kvartalnog proseka od 2,5 milijardi evra.
     
    Tržište srednje i istočne Evrope takođe je polarizovano jer većina investicija završi u Poljskoj, Češkoj i Rusiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE