Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi Kabinet za terapiju bola u KCS

    U Centru za anesteziologiju Kliničkog centra u Beogradu, otvoren je kabinet za terapiju bola, prvi te vrste u Srbiji. Najteži bolesnici sa jakim bolovima, koji su bili prepušteni sebi i porodici, najzad će imati gde da se obrate za pomoć.


    Nekada bolest donosi bolove, teške, strašne, neizdržive. Bolove koji iscrpljuju, parališu, zbog kojih se gube san i apetit a rađaju strah i depresija. 

    „Bol mi remeti ceo život. Jake bolove sam imao, mnogo jake bolove. Kada naiđu bolovi to su ogromni, neizdržljivi, dodje i do plakanja“ objašnjava jedan pacijent. 

    „Konstantno je bol u stomaku. Bode kako god se okrenem, trne, bode, ne mogu uopste da funkcionisem i nigde se ne smem udaljavati zbog tih bolova. Onda kući dođem skupim se, pritisnem jastučić, legnem i zovemo hitnu pomoć“ govori drugi pacijent Centra za anesteziologiju KCS. 

    Jedan od najtežih bolova je kancerski bol. I samo lečenje raka izaziva bolove, kao što su bolovi posle operacije, oštećenje krvnih sudova i nerava usled hemioterapije, stvaranje ožiljka tokom zračne terapije. Bolesnik ne sme da pati i ne treba da trpi bol jer medicina danas ima lekove i znanje kako da se bolovi otklone. 

    Nebojša Lađević, zamenik direktora Centra za B92 objašnjava: „Ubrizgavamo određene lekove kako bismo gangklione, nervne ganglione jednostavno uništili da pacijent ne bi osećao bol. Za takve procedure, s obzirom na to da su invazivne i da podrazumevaju bodenje sa iglama ili bodenje epiduralnog prostora i postavljanje epiduralnog katetera, ili ugradnju potkožnih uređaja koji onda u određenom vremenskom intervalu otpuštaju lekove, nama je potrebna sva moguća oprema koja će nam osigurati bezbednost za pacijenta.“ 

    Kabinet za terapiju bola opremljen je aparaturom za najsloženije procedure. Pored obolelih od raka, umanjenje teških bolova ovde dobijaju i bolesnici koji pate od drugih oboljenja ili povreda. 

    Ivan Palibrk savetnik Centra za anesteziologiju kaže: „Posle velikog broja hirurških intervencija koje nisu uzrokovane malignim oboljenjem kod njih se javlja bol u abdomenu veoma jakog intenziteta, ne mogu te osobe normalno da funkcionišu, pate tokom celog dana, noću ne mogu da spavaju. Veoma često budu otvoreni ponovo zato što se sumnja da nema nekog patološkog procesa u njihovom abdomenu.“ 

    Lekari upozoravaju da se neki pacijenti nepotrebno plaše da dobijanjem opoida mogu postati zavisni od tih lekova. Takva terapija je neophodna obolelima od raka da bi se njihove patnje umanjile i ne može izazvati zavisnost. 

    A da biste došli u Centar za terapiju bola, potreban vam je uput iz Doma zdravlja. Teži pacijenti zakazuju se po hitnom postupku. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE