Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kradljivci struje se stalno usavršavaju

    Na području „Elektrodistribucije Sombor“, koja obuhvata pet opština, u toku ove godine otkriveno je čak 477 slučajeva krađe struje, od kojih je najveći broj u Vrbasu i Kuli.


    Električnu energiju kradu i domaćinstva i mali privrednici, a načini na koji to čine stalno se usavršavaju.
    Prošle godine u Srbiji je ukradeno električne energije u vrednosti od oko 60 miliona evra, od čega čak 20 odsto u Vojvodini.
     
    Domišljati kradljivci dovijaju se na razne načine, pa je otkriveno preko 20 različitih načina za neovlašćeno korišćenje električne energije. Postupci i tehnike se stalno usavršavaju, a najčešće se oštećuju merni uređaji. Neretko se zaustavljaju merni diskovi, buši se brojilo, uglavljuju se žice, šibice, magneti i slično. 

    – Moglo bi se reći da postoje četiri osnovne kategorije neovlašćenog korišćenja struje. To su neovlašćeno priključenje na niskonaponsku mrežu ili niskonaponske instalacije bez merenja, priključenje na niskonaponsku mrežu sa delimičnim merenjem, zatim sprečavanje ispravne primene tarifnog stava ili rada brojila – rekao je dipl. el. inž. Zoran Simendić, izvršni direktor za poslovni sistem u „ED Sombor“, koja pokriva opštine Vrbas, Kula, Apatin, Sombor i Odžaci.
     
    Mada je ova pojava prisutna svuda u pokrajini, Vrbašani i Kuljani prednjače u ovom nezakonitom poslu.
    Da bi se krađa smanjila, „Elektrovojvodina“ je angažovala ekipe koje kontrolišu merna mesta celog dana i svakog dana u nedelji. Takođe, uključeni su i „eksterni“ monteri, koji rade zajedno sa zaposlenima.
     
    – Stalnim ulaganjem u distributivnu mrežu tehnički gubici su se znatno smanjili, ali problem predstavljaju netehnički gubici. I njih smo uspeli da smanjimo sa 8,99 na 7,29 odsto – istakao je mr Simendić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE