Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teorija o kobnoj 27. godini – obična izmišljotina

    Slava povećava rizik od prevremene smrti, ali uvreženo mišljenje da je doba od 27 godina najopasnije je – pogrešno, pokazala je studija britanskih naučnika.
     
    Teorija o „Klubu 27“ ponovo je pokrenuta ove godine kada se Ejmi Vajnhaus pridružila Džimu Morisonu, Kurtu Kobejnu, Dženis Džoplin, Brajanu Džounsu i drugim muzičarima koji su umrli u 27. godini.

    Naučnici, predvođeni Ejdrijanom Barnetom sa Univerziteta Kvinslend, testirali su ovu teoriju i došli do zaključka da je pogrešna. Oni su prikupili podatke 1.046 muzičara, solo umetnika i članova grupa, čiji je album bio prvi na britanskim listama u peroiodu od 1956. do 2007. Muzičari su varirali od pop pevača, šansonjera, R&B pevača do metalaca.

    Prvi album koji je bio na vrhu liste bio je Frenk Sinatrin „Songs fod Swinging Lovers“ iz 1956. dok je poslednji album Lione Luis „Spirit“ iz 2007. Studija je pokazala da je u tom periodu umro 71 muzičar, odnoso sedam posto uzorka i da većina nije umrla u 27 godini. Sa druge strane, muzičari u njihovim dvadesetim i tridesetim godinama imaju tri puta veće šanse da umru prevremeno od ostatka britanske populacije.

    „Klub 27 nije realni fenomen“, navodi se u studiji objavljenoj u „Britanskom medicinskom žurnalu“.

    Istorijski, najrizičniji period za rokere bile su 1970e i početak 1980ih. Posle, broj prevremenih smrti među muzičarima je drastično opao, a krajem 1980-ih gotovo da nijedan nije tako umro.

    Za sada se ne zna uzrok tome, iako je moguće da su bolji tretmani u lečenju zavisnosti ili posledica predoziranja slašavali muzičare.
     
    Teorija o „Klubu 27“ ponovo je dobila na snazi u julu kada je Ejmi Vajnhaus pronađena mrtva u svom stanu uz objašnjenje da muzičari često postaju poznati u svojim ranim dvadesetim i da njihovo rizično ponašanje dostigne vrhunac četiri do pet godina kasnije, tačnije oko 27. godine.

    Drugo objašnjenje je da muzičari teže besmrtnosti i samim tim podvesno prihvataju sve veće rizike ili se čak i ubiju kao bi ušli u rokenrol elitu.

    Naučnici međutim navode da takvi podaci imaju grešku. Primera radi, tri najpoznatija člana „Kluba 27“ – Džimi Hendriks, Dženis Džoplin i Džim Morison nisu bili na britanskoj listi najboljih albuma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE