Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kubanci će posle 50 godina moći da putuju

    Kubanski predsednik Raul Kastro sutra će ukinuti zabranu putovanja koja je skoro 50 godina sprečavala većinu Kubanaca da putuje u inostranstvo.
     
    „Kuba ‘normalizuje’ svoje odnose sa Kubancima koji su napustili zemlju i to uključuje ukidanje svih zabrana“, rekao je analitičar Hesus Arboleja, povodom najave da će Kastro u petak tokom obraćanja Nacionalnoj skupštini saopštiti odluku o ukidanju zabrane putovanja.
     
    Da bi legalno putovali u inostranstvo, Kubanci moraju da pribave veoma skupu dozvolu za izlazak iz zemlje i putnu ispravu, preneo je AFP, podsećajući na činjenicu da je prosečna plata na Kubi oko 20 dolara.
     
    Dozvola za izlazak, koja se izdaje na 30 dana, može biti obnovljena 10 puta, a isto tako zahtev za njenim dobijanjem može biti i odbijen.
     
    Kubanci koji ostanu u inostranstvu posle isticanja datuma važenja dozvole, bivaju proglašeni „dezerterima“.
     
    Kubanski zakon, takodje, poznaje i kategoriju „stalni emigranti“ kojima se zabranjuje povratak u zemlju, a imovina biva zaplenjena odmah po napuštanju Kube.

    Mediji prenose da bi, osim ukidanja zabrane, mogla da se promeni i odredba kojom se sa 11 meseci, dozvoljeni boravak u inostranstvu produžava na dve godine.
     
    Time bi se ukinuo i status „stalni emigrant“ kojima bi bio dozvoljen povratak kući, a imovina vraćena.
     
    Raul Kastro (80) je ranije ocenio da će ukidanje ograničenja putovanja značiti i očuvanje „ljudskog kapitala koji je stvorila revolucija“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE