Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tužan kraj železare u Nikšiću

    Nekadašnji ponos crnogorske ekonomije je poklekao nakon tri neuspele privatizacije. Posledice su katastrofalne po crnogorsku privredu i radnike. U Nikšiću sada praktično rade samo kladionice i pogrebna preduzeća.

    Samo je jedno pitanje u vezi sa Železarom sada otvoreno: da li će neka inostrana kompanija biti zainteresovana da kupi to preduzeće? Jer, u Železari je još u aprilu, na zahtev radnika, uveden stečaj, a početkom prošlog meseca taj gigant je bankrotirao.

    Očekivanja zvaničnika


    „Samo bi prodaja mogla da zadovolji interese poverilaca i zaposlenih, odnosno da obezbedi dugoročni opstanak fabrike“, kaže crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić i dodaje da je to takođe u interesu Crne Gore. „Sada više ne postoje institucionalne prepreke da Železara bude na tenderu. To je pitanje dinamike privrednog suda i samo čiste tehničke organizacije procesa, tako da očekujem da će Železara veoma brzo biti ponuđena na tržištu. Uzimajući u obzir iskazano interesovanje poslednjih meseci, a znajući i lošu međunarodnu konjukturu, nadam se, ipak, da će Železara kroz taj proces naći strateškog vlasnika“, navodi Kavarić.

    Za nekadašnji ponos crnogorske industrije i grada Nikšića najzainteresovanije su kompanije iz nemačke („Šolc“) i Turske. Analitičari u Podgorici smatraju da bi samo moćni konzorcijumi iz tih zemalja mogli da osiguraju izvesnu budućnost nikšićkoj Železari sa njenih preostalih 343 radnika. A to je čak 20 puta manje nego pre dve decenije, kada je u toj fabrici bilo zaposleno preko sedam hiljada ljudi!?

    Slična je situacija zadesila i gotovo sve nekadašnje velike firme u Crnoj Gori, uključujući i najveću, Kombinat aluminijuma u Podgorici. Unija slobodnih sindikata Crne Gore je najavila da će zbog loših privatizacija i povećavanja cena električne energije i osnovnih životnih namirnica pozvati radnike i građane na protesna okupljanja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE