Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveća zarada na šećernoj repi

    Ove jeseni najviše su profitirali ratari koji su imali površine pod šećernom repom, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za agrar Sremske privredne komore Vladimir Vlaović. U Sremu je pod šećernom repom bilo 12 703 hektara i to je jedan od retkih regiona u zemlji gde nisu smanjene površine pod tom industrijskom kulturom, kaže Vlaović. 

    Ostvaren je prosečan prinos od 52,1 tone po jedinici površine, što je iznad republičkog proseka. Na pojedinim parcelama, posebno u staropazovačkoj i šidskoj opštini, postignut je rod i iznad 80 tona po hektaru.

    Više od 90 odsto proizvedene šećerne repe u Sremu prerađeno je u Fabrici ,,Donji Srem,, u Pećincima u vlasništvu MK grupe.

    Dobar rod, stimulativna otkupna cena od 4,5 dinara za kilogram, digestija koja se u proseku kretala iznad 16 odsto, kao i cinjenica da nije bilo ozbiljnijih primedbi proizvodača na utvrđeni nivo necistoće sirovine, u najvecoj meri su doprineli da je šecerna repa ove jeseni ratarima donela profit.

    U Sremskoj privrednoj komori procenjuju da će se u regionu na proleće povećati površine pod šecernom repom. Očekuje se da će se tom industrijskom biljkom zasejati 13,5 hiljada hektara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE