Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nakon krize putera, u Norveškoj kriza pavlake

    Bogata Norveška, koja se u predbožićnom periodu pečenja kolača našla u neobičnoj situaciji zbog nedostatka putera, rešava situaciju novim merama – raspodelom – jedno pakovanje po porodici, stoji na obaveštenjima u prodavnicama.

     
    Puter-kriza traje već nekoliko sedmica, a situacija se po svoj prilici neće popraviti ni početkom nove godine, prenele su agencije.
     
    „Nadamo se da će se isporuke putera stabilizovati sredinom januara“, izjavio je portparol jedinog proizvođača, sada deficitarnog putera „Tine“ na kog Norvežani „mrko“ gledaju.
     
    Mnogo tiše proizvođač je saopštio Norvežanima, koji za Božić rado jedu kaloričnu hranu, da im, pored postojeće krize putera, predstoji i kriza pavlake.
     
    Problem je nastao zbog neočekivanog rasta tražnje putera u periodu kada je bila veoma niska proizvodnja mleka. Ona je u Norveškoj uređena komplikovanim sistemom kvota. S obzirom da se Norveška štiti od konkurencije visokom uvoznim carinama, u zemlji se javio nedostatak putera.
     
    Krizu je morala da reši vlada interventnim uvozom i sniženjem carina. Prve isporuke sirovine neophodne za božićne poslastice stigle su iz Irske, Belgije, Francuske i Nemačke. Paradoks je da je u istom momentu vlada odobrila pomoć evropskim privredama koje su u finansijskoj krizi u visini 55 milijardi norveških kruna (7,1 milijardi evra).
     
    U kriznoj situaciji šansu su videli nemački proizvođači putera i izjavili da bi bili u stanju da veoma brzo pokriju kompletnu norvešku potražnju. Morala bi, međutim, da se promene komplikovana uvozna pravila.
     
    Norveški proizvođači su na taj predlog reagovali s negodovanjem i u jednom od izdanja lista za potrošače Aftenposten na dve strane je objavljeno uputstvo za sopstvenu proizvodnju putera. Čitaocima se tako javila nada da bi kriza s puterom mogla da se prevaziđe u skorije vreme.
     
    Kako agencije prenose pisanje Aftenposta, proizvodnja putera će biti smanjena za polovinu i to u korist proizvodnje pavlake, koja treba da se poveća četiri puta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE