Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Veletržnica Beograd“ počinje poslovanje od 1. januara

    Privredno društvo „Veletržnice Beograd“, sa čijim osnivanjem su se složili odbornici Skupštine grada Beograda, trebalo bi da počne poslovanje od 1. januara 2012. godine.

    Odbornici su u nastavku sednice usvojili informaciju o potrebi osnivanja privrednog društva „Veletržnica – Beograd“, koja će biti izgrađena na lokaciji od 18,5 hektara u Novom Beogradu, gde se sada nalazi Kvantaška pijaca.

    Osnivačkim aktom za direktora privrednog društava određen je Dragan Pušara, dojučerašnji direktor preduzeća „Gradske pijace“, a za početak poslovanja utvrđen je 1. januar 2012. godine.

    Veletržnica će se sastojati iz sedam hala, čija će izgradnja biti završavana sukcesivno, a sastojaće se iz parcele na kojoj se nalazi postojeća Kvantaška pijaca s pripadajućim objektima, kao i još dve parcele na kojima sada nema izgrađenih objekata.

    U prvoj fazi rada planirana je izgradnja hale za voće i povrće, kao i asfaltiranje pripadujućeg parkinga za teške kamione. Predviđeno je da broj zaposlenih u „Veletržnici“ bude 41, a da osnovni kapital društva iznosi oko 31 milion evra, kao i da organi društva budu Skupština i direktor.

    Pušara je rekao je da će Beograđani osnivanjem tržnice dobiti od 30 do 40 odsto jeftiniju svežu hranu – voće, povrće, meso, ribu, cveće, da će proizvođači dobiti „jedan konkurentan okvir“ u kome mogu da nastupe, a da će država dobiti red, fiskalnu disciplinu u sektoru sveže hrane, ali i uštede. Prema njegovim rečima, predviđeno je da na 18 hektara, na koliko će biti rasprostranjena „Veletržnica“, radi najmanje 1.500 proizvođača, koliko će biti mesta za kamione i najmanje 50 „ozbiljnih pravnih lica“ koja će se baviti trgovinom hrane.

    Kako je objasnio gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović, pravni osnov za donošenje ove odluke su zakoni o trgovini i privrednim društvima, a urađena je i studija opravdanosti.

    Inforamcija o potrebi osnivanja privrednog društva usvojena je uz kritike opozicionih stranaka, koje smatraju da Beograd treba da ima veletržnicu, ali da ona ne traba da posluje kao posebno privredno društvo, već u okviru preduzeća „Gradske pijace“.

    Opoziciju je zanimalo i kolika je vrednost osnivanja preduzeća, kao i za koji period važi sistematizacija za 41 osobu koja će tamo raditi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE