Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvoz struje i u januaru

    Čak i da u prvim danima zime počnu da liju zakasnele kiše, rekama će biti potrebno bar nekoliko nedelja dok se vodostaj ne vrati u normalu i ponovo omogući nesmetan rad hidroelektrana u Srbiji. Elektroprivreda Srbije očekuje da će tokom januara proizvodnja struje na rekama biti manja za oko 20 odsto od plana, pa se priprema uvoz za predstojeći period.


    Prognoza Hidrometeorološkog zavoda Srbije do polovine sledećeg meseca pokazuje da će se temperature u zemlji spuštati i do – 18 stepeni Celzijusa. A velike hladnoće donose i veliku potrošnju kilovata. U „Elektroprivredi Srbije“ kažu da i pored svega razloga za brigu nema – snabdevanje će biti redovno.

    – Potrošnja sa hladnim danima raste, i na teritoriji Srbije, sa Kosovom i Metohijom, premašila je 142 miliona kilovat-časova – kaže, za „Novosti“, Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS za tehnički sistem. – A na području koje snabdeva EPS dostigla je 122 miliona kilovat-časova dnevno. Izvesno je da će nam i u januaru biti potrebna električna energija iz uvoza. Ponude su otvorene, odluku smo doneli, ali potpisivanja ugovora nema dok ne prođe rok predviđen za eventualnu žalbu nekog ponuđača.

    Prema njegovim rečima, uvoz u januaru biće upola manji nego u decembru. Planirano je da na mrežu u Srbiji stigne 273 miliona kilovat-časova iz stranih elektrana, što je za 143 miliona više od bilansa.

    – Razlog za veći uvoz od bilansom predviđenih količina je pretpostavljena proizvodnja hidroelektrana koja će u januaru biti, očekuje se, za 20 odsto manja od plana – navodi Manasijević. – Prognoze kojima raspolažemo govore da se dotoci na rekama neće bitnije popraviti.

    Nizak vodostaj, koji od avgusta pogađa ceo region, polako će početi da se vraća u normalu. Međutim, biće potrebno dosta vremena, i obilne padavine u svim delovima slivova reka, da bi njihov nivo potpuno povratio proizvodnju struje u hidroelektranama.

    – Analize pokazuju da na svakih sedam ili osam godina imamo probleme koji nastaju zbog malo padavina – objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović. – Hidrološki podaci sada pokazuju da je vodostaj, u odnosu na kritičan period u novembru i decembru, počeo da raste, ali bitno je da bude dovoljno kiše u celom slivu reka. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE