Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kolubara: Dnevno iskopaju 100.000 tona uglja

    Kolubarska bitka za ugalj je dobijena! Rudari „Kolubare“ su dve nedelje pre roka ostvarili godišnji plan, a samo je pitanje dana kada će biti oboren i apsolutni rekord u proizvodnji uglja u šest decenija dugoj istoriji ovog energetskog giganta!


    Moćni bageri „glodari“ svakog dana iskopaju oko 100.000 tona uglja, koji se, za proizvodnju struje, vozovima isporučuje termoelektranama „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, „Kolubara“ u Velikim Crljenima kod Lazarevca i „Moravi“ u Svilajncu. Zbog dugotrajne suše, akumulacije su prazne, pa se ove godine više od 70 odsto struje u Srbiji proizvede od uglja sa površinskih kopova „Kolubare“!

    – Uprkos problemima sa kojima smo se ove godine suočavali, od usporene eksproprijacije za kop „Veliki Crljeni“, iseljenja Vreoca, do afere sa iznajmljivanjem privatne mehanizacije u ranijem periodu, zbog koje smo bezmalo preko noći ostali bez mnogih rukovodilaca koji su pohapšeni, rudari su uspeli da znatno ranije ispune plan proizvodnje uglja – kaže Predrag Videnović, portparol Rudarskog basena „Kolubara“.

    Nije rudare omelo ni to što su bageri, mašine i oprema stari nekoliko decenija i što rade u izuzetno teškim uslovima, po kiši, snegu, mrazu, žegi.

    Na površinskom kopu „Tamnava – zapadno polje“, ogromni „glodar jedan“ otkopa oko 2.500 tona uglja na sat! Za komandama čelične grdosije, teške 1.500 tona, iskusni bagerista Dragan Trajković, pomno prati rad ogromnog točka koji kao da briše slojeve uglja. Lignit, potom, transportnim trakama odlazi do vozova, a onda i na deponije u termoelektrane.

    – Ovaj bager poznajem kao svoj džep, na „glodaru jedan“ radim punih 17 godina, otkad je stigao na „Tamnavu – zapadno polje“ – kaže Trajković. – Zapitam se, često, gde odlazi toliki ugalj koji neprekidno kopamo. Odgovor se sam nameće, jer svaki drugi kilovat struje u Srbiji proizvodi se od našeg, kolubarskog uglja.

    U smeni uz bageristu je još šest ljudi – njegov pomoćnik, planer-majstor, bravar, električar, dva pomoćna radnika. „Glodari“ na kopovima svakog trenutka moraju da budu spremni za rad. Svaki zastoj, kažu rudari „Kolubare“, može da izazove manjak struje u Srbiji.

    – Površinski kop „Tamnava – zapadno polje“ predstavlja okosnicu Rudarskog basena „Kolubara“, jer daje polovinu ukupne proizvodnje uglja – kaže rudarski inženjer Nebojša Simić, pomoćnik upravnika za kvalitet uglja na ovom ugljenokopu. – Svi naši bageri, mašine i oprema potpuno su spremni i za najveća iskušenja. „Glodar jedan“, na primer, bez problema radi i po 20 sati dnevno.

    Rudari „Kolubare“ će ove godine iskopati gotovo četiri i po tone uglja po stanovniku Srbije. Svaka smena proizvede po 18.000 tona lignita. U termoelektrane svakodnevno odu 54 voza, sa ukupno 100.000 tona uglja!

    – „Kolubara“ je uhodan sistem, kičma elektroenergetske stabilnosti Srbije – kaže portparol Videnović. – U poslednje dve godine u opremu, mašine i poboljšanje uslova rada uloženo je više nego u proteklim decenijama. Dogodine nas očekuju veoma značajne investicije u opremu zahvaljujući veoma povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj i Nemačke razvoje banke, vrednim oko 150 miliona evra. Na taj način biće obezbeđeni značajni poslovi i za posrnulu mašinsku industriju Srbije.

    Iako su uslovi na kopovima teški, armija pod rudarskim šlemovima, u plavim radnim odelima, ne pita za radno vreme, da li je stegao mraz, ili se čak i čelik rastapa u vrelim letnjim danima.

    Navikli smo da punom parom radimo i onda kad svi drugi odmaraju – kaže bagerista Trajković koji, sa beneficijama, „gazi“ treću deceniju staža. – Ugalj mora da se kopa da bi bilo struje, jer bez nje bi sve stalo. I zato smo uspeli da ovu našu, rudarsku kolubarsku bitku, dobijemo. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE