Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Desetine hiljada ljudi u Vitlejemu slavi Božić

    Desetine hiljada hrišćanskih hodočasnika, turista i lokalnih hrišćana okupilo se sinoć u Vitlejemu na Zapadnoj obali, u kome je, po hrišćanskom verovanju, rođen Isus Hrist, da bi proslavili Badnje veče i Božić, dan njegovog rođenja.

    Ponoćnu misu u 1.700 godina staroj Crkvi Hristovog rođenja, služio je latinski patrijarh Jerusalima Fuad Tval koji je vernicima koji poštuju Gregorijanski kalendar, čestitao veliki hrišćanski praznik.

    On je izrazio zabrinutost za hrišćane zbog pobuna na Bliskom istoku, pozvavši ih da podržavaju nastojanja za uspostavljanjem slobode i demokratije. Patrijarh Jerusalima je apelovao na „povratak zatišja“ i pomirenje u Siriji, Egiptu, Iraku i Severnoj Africi.

    – O dete Vitlejema u ovoj Novoj godini mi stavljamo u tvoje ruke ovaj Bliski istok pun problema i iznad svega našu mladost koja je, obespokojena ekonomskom i političkom situacijom, u potrazi za boljem budućnošću- rekao je patrijarh.

    Misi je prisustvovao i palestinski predsednik Mahmud Abas koji je izrazio želju da „za palestinski narod sledeća godina bude godina stvarnog mira na okupiranoj palestinskoj zemlji“.

    Gradonačelnik Vitlejema Viktor Batarse izrazio je nadu da će proslava Bozića ove godine približiti Palestince ostvarenju njihovog sna o nezavisnoj državi.

    U Vitlejem je ovo godine došlo više posetilaca nego lane da proslavi veliki hrišćanski praznik, a prema procenama zvaničnika, ima ih čak 120.000, prenose agencije. Hoteli i pansioni drevnog grada su puni.

    Božić se u Vitlejemu slavi na Trgu jasli ispred crkve Hristovog rođenja koja je podignuta na mestu gde je, po hrišćanskom verovanju, Marija rodila Isusa Hrista.

    Vitlejem je, inače, od susednog Izraela odvojen jednim delom barijere koju su Izraelci podigli prema Zapadnoj obali da bi zaustavili napade palestinskih ekstremista.

    Palestinska strana tvrdi da barijera na pojedinim mestima ulazi na njihovu teritoriju i da se radi o običnoj otimačni zemlje.

    Ove godine su mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca u zastoju i nije učinjen nijedan korak koji bi mir učinio bližim.

    Božić 25. decembra slave Rimokatoločka i ostale crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, među kojima i neke pravoslavne crkve.

    Srpska prvoslavna crkva, kao i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora, Božić, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, koji slavi rođenje Isusa Hrista, proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE