Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi i Japanci istiskuju dolar

    Lideri Kine i Japana najavili su nove inicijative za jačanje finansijske povezanosti između ta dva istočnoazijska ekonomska džina.
     
    To bi moglo da poveća korišćenje kineske strogo kontrolisane valute juan u inostranstvu.
     
    Vlade dveju zemalja su tokom posete premijera Japana Jošihiko Node Pekingu izdale u nedelju iznenađujuće saopštenje da će podsticati korišćenje sopstvenih valuta u bilateralnoj trgovini, koja se sada obavlja uglavnom u dolarima.
     
    Dvojica lidera su se takođe dogovorili da podrže prodaju obveznica, denominovanih u kineskim juanima, od strane japanskih kompanija u Tokiju i stranih tržišta, kao i državne Japanske banke za međunarodnu saradnju na kineskom tržištu koje je zatvoreno za većinu stranih investitora.
     
    Ta obećanja su ocenjena kao iznenađujući korak i Kine i Japana, druge i treće po veličini ekonomije na svetu, čiji su politički odnosi često narušavani zbog teritorijalnih i drugih nesporazuma. 

    „Radi podrške sve jačim ekonomskim i finansijskim vezama između Kine i Japana, lideri dveju zemalja su se dogovorili da ojačaju saradnju na finansijskim tržištima i ohrabre međusobne finansijske transakcije“, navedeno je u zajedničkom saopštenju. 

    Takođe je ukazano da vlada Japana planira da kupuje kineske vladine obveznice i da je proces za dobijanje zvaničnog odobrenja u toku. 

    Vlade nisu iznele nikakve rokove za sprovođenje tih obećanja u akciju, niti obim moguće ponude obveznica. Komercijalne banke tek treba da donesu obavezujuće dokumente denominovane u juanima i druge instrumente, pre nego što trgovci u Japanu budu mogli da koriste tu valutu.
     
    Te mere bi mogle da umanje dominaciju američkog dolara u istočnoj Aziji, regionu s najbržim ekonomskim rastom na svetu. 

    Japanska novinska agencija Kjodo je citirala jednog japanskog zvaničnika koji je rekao da se oko 60 odsto trgovinske razmene između Japana i Kine sada obavlja u dolarima, što zahteva od kompanija da konvertuju novac između jena, dolara i juana, čime se povećavaju njihovi troškovi. 

    Peking kontroliše kurs juana i tokove novca u rastućoj kineskoj ekonomiji. Vlada te zemlje je, međutim, počela da dozvoljava ograničeno korišćenje juana u trgovini i ovog meseca je saopštila da će neke kompanije, koje su pribavile kinesku valutu u inostranstvu, moći da investiraju na kinesko finansijsko tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE