Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kamata za preduzetnike u 2012. snižena na 2%

    Kamata za preduzetnike u narednoj godini biće niža prema odluci Fonda za razvoj Republike Srbije. U 2012. godini na odobrena sredstva kamata će umesto dosadašnjih tri iznositi dva odsto, izjavila je u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.
     
    „Za više od 220.000 preuzetnika u Srbiji, kamata na odobrena sredstva biće dva odsto i smatram da je to prava antikrizna mera vlade za pomoć tom sektoru u narednoj godini,” rekla je Kalanovićeva novinarima, posle sednice Upravnog odbora Fonda.
     
    Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da se u poslednja tri meseca, broj podnetih zahteva preko sedišta Fonda u Nišu, uvećao na 60 odsto, čime je preseljenje Fonda bilo opravdano kao i sama delatnost, koja je pre svega usmerena ka srednjim i malim preduzećima (MSP).
     
    Odgovarajući na pitanje novinara, kakva bi bila uloga Fonda, a kakva buduće Razvojne banke, Ćirić je rekao da su te dve institucije kompatibilne i da će u fokusu Fonda i dalje biti MSP, a da će Razvojna banka biti usmerena na veće projekte.
     
    Direktor Fonda za razvoj Slađana Backović rekla je da je Fond ove godine odobrio 643 kredita, u ukupnom iznosu od 14,7 milijardi dinara i da je na poslednjoj sednici Upravnog odbroa odobreno još oko 2,2 milijarde dinara kredita, čime će ove godine biti planirano više od 17 milijardi pomoći MSP.
     
    Backovićeva je rekla da je plan za narednu godinu 15 milijardi dinara, da je programom za preduzetnike planiran iznos od milijardu dinara, čime je plan uvećan za oko 400 miliona. Fond je za narednu godinu planirao izdvajanje od 200 miliona za žensko pareduzetništvo, čime je iznos dupliran, u odnosu na 2011. godinu.
     
    Backović je rekla da je Fond uložio znatne napore u pogledu saniranja i vraćanja ranije odobrenih kredita i radio na većoj kontroli namenski odobrenih kredita.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE