Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rašićeva „Ejmi“ među Guardian-ovim fotografijama godine

    Fotografija rok pevačice Ejmi Vajnhaus koju je na njenom poslednjem koncertu u Beogradu snimio fotograf Branislav Brajan Rašić proglašena je za jednu od fotografija godine po izboru britanskog lista „Guardian“.
     
    Londonski dnevnik u današnjem broju objavljuje retko sugestivan Rašićev portret pevačice koja se rukama „ograđuje“ od mikrofona tokom koncerta na Ušću u Beogradu 18. juna.

    Branislav Rašić bio je ekskluzivni, odnosno jedini zvanični fotograf na tom koncertu sa koga su njegove fotografije objavili mnogi svetski mediji. Rašić je snimao Ejmi Vajnhaus od početka njene karijere, a „Guardian“ prenosi i njegovu izjavu u kojoj se navodi da je puka slučajnost što je „istorijski“ koncert održan baš u njegovom rodnom gradu.

    „Koncert je zaista bio debakl, ali Ejmi Vajnhaus je bila moj klijent i ja sam je profesinalno što lepše snimao, a ljudski štitio“, izjavio je Branislav Rašić.

    „Pošto je umrla, svet je video i neke moje uznemirujuće fotografije iz kojih se vidi koliko je bila u nevolji. Videvši ih, neki od mojih kolega zamalo nisu zaplakali. Decenijama dokumentujem istoriju rok-muzike, ali te slike Ejmi Vanjhaus će me ‘pratiti’ do kraja života“, obrazložio je Rašić svoj rad.

    Ejmi Vajnhaus umrla je samo mesec dana posle beogradskog koncerta, 23. jula 2011.
     
    Branislav Brajan Rašić već tri decenije živi i radi u Londonu izgradivši karijeru jednog od najpoznatijih rok-fotografa u svetu. Snimao je sve najpoznatije pop-rok pojedince i grupe, a bio je ekskluzivni fotograf mnogih, naročito legendarne grupe The Roling Stones.

    Rašića je gitarista „Stonsa“ Kit Ričards odabrao kao fotografa za promociju memoarske knjige „Život“ (Life), nedavno nagrađene nagradom „Norman Majler“, ranije dodeljene i dobitnicima Nobelove nagrade Toni Morison i Orhanu Pamuku.

    Branislav Rašić snimio je više od 65.000 fotografija (www.brianrasic.com), a dugo radi za jednu od najpoznatijih svetskih foto-agencija „Rex Features“ iz Londona (www.rexfeatures.com). Karijeru je počeo kao londonski foto-dopisnik jugoslovenskog rok-magazina „Džuboks“ kome je slao ekskluzivne fotografije, samostalno ili u tandemu „Saša i Raša“ sa novinarom Svetislavom Sašom Stojanovićem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE