Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manjak struje zbog nezapamćene suše na Balkanu

    Višemesečna suša, koja je teško pogodila jugoistočnu Evropu, u većini zemalja u regionu izazvala je probleme u proizvodnji i snadbevanju električnom energijom, pa se izlaz zasad traži i nalazi u povećanom uvozu struje.
     
    Nezapamćeni pad vodostaja – kakav na nekim rekama nije zabeležen decenijama – smanjio je proizvodnju struje u hidroelektranama , dok termoelektrane i nuklearne centrale (u Bugarskoj i Rumuniji) rade punom snagom. Gotovo sve zemlje u regionu su prisiljene da uvoze struju što je u poslednje vreme dovelo do porasta cena, ističe se u analizi portala “SETimes”.
     
    U Rumuniji proizvodnja električne energije je pala, a izvoz energije se smanjio. Vodeći proizvođač “Hidroelektrika” bio je primoran da raskine neke komercijalne ugovore posle nedavnog incidenata u jednom od njenih objekata.  Sve elektrane u Bugarskoj rade punom parom, a izvozi se 1.200 megavatčasova (MW/h). Ali, zemlja je blizu svog maksimalnog proizvodnog i izvoznog kapaciteta od 1.230 megavatčasova.  Situacija je mnogo gora u Crnoj Gori i Albaniji, koje uvoze električnu energiju zbog smanjenog dotoka na rekama na kojima imaju centrale. Generalni direktor Elektroprivrede Crne Gore Zoran Đukanović apelovao je na potrošače da štede struju.  Situacija nije ništa bolja u Makedoniji, koja uvozi 400 megavatčasova. Sa problemima u snadbevanju se suočava i Grčka, gde se uvozi oko 250 do 300 megavatčasova.  Hrvatska i Bosna i Hercegovina takođe uvoze struju, 800 MW odnosno 100 -150 MW časova.
     
    „Situacija je stabilna, ali vrlo teška”, ističu u Elektroprivredi Srbije.
     
    Sistem radi besprekorno iako je maksimalno opterećen pošto je na vreme obavljen remont postrojenja. Potrošači zasad nemaju problema u snadbevanju, mada se u ovo vreme godine potrošnja struje tradicionalno povećava zbog praznika, upozoravaju u EPS.
     
    Na Balkanu će se problemi sa strujom nastaviti i u januaru, pošto meterolozi predviđaju niske temperature kada se potrošnja struje povećava. Čak i ako stignu zakasnele padavine, biće potrebno nekoliko sedmica da se vodostaj na rekama u regionu vrati u normalu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE