Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Film „Parada“ pozvan u „Panoramu“ Berlinskog festivala

    Film „Parada“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, koji je u bioskopima u Srbiji za nepuna dva meseca videlo 300.000 ljudi, uvršten je u zvaničnu selekciju 62. festivala u Berlinu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.


    „Parada“ je pozvana u program „Panorama“, kao jedini film iz našeg regiona, od 20 koliko je konkurisalo za taj festival A kategorije. Selektor Špek Viland smatra da je to hrabar i značajan film. Dragojević je izjavio da istovremena popularnost kod publike i poziv u Berlin pokazuju kako „autorski film može da bude i komuniktivan“, dodajući da je to „stvar autorskog pristupa i poštovanja prema gledaocu“.

    On je istakao da je „Parada“, koja je snimana u saradnji sa producentskim kućama iz više eks-ju republika, naišla na odličan prijem u regionu. U Hrvatskoj već ima više od 20.000 gledalaca, što je za tamošnje prilike jako dobar rezultat, a od sutra počinje distribucija u Sloveniji. Podsetivši na finansijske teškoće tokom višegodišnjeg rada na ovom projektu, Dragojević je zahvalio Ministarstvu kulture što je na kraju dalo dodatnu pomoć za laboratorijsku obradu.

    „Konačno smo i glavni producent Biljana Prvanović i ja dobili honorare i vraćeni su svi dugovi“, rekao je on. Povodom novog Zakona o kinematografiji, Dragojević je rekao da se „slaže sa većinom negativnih komentara u vezi sa parama za fond“.
     
    „Imamo tendenciju da za sufinansiranje biramo filmove koji su gotovo srozali kinematogafiju, pa smo sa 220 spali na 78 bioskopa u celoj Srbiji. Bilo je puno propusta u odlučivanju o tome koji će projekat dobiti pare“, objasnio je on.

    Prema njegovom mišljenju, ne može da opstane kinematografija u kojoj se godišnje ne izaberu za sufinansiranje bar tri filma koji imaju bioskopski potencijal.
     
    „Nije reč o komercijalnim projektima, nego o komunikativim, a vrednim ostvarenjima. Primer je i ‘Montevideo’ koji je osvojio publiku, ali i dobio nagradu na značajnom festivalu u Moskvi“, istakao je je Dragojević. On je dodao da će „Parada“, kada završi distribuciju, kroz PDV na ulaznice vratiti državi novac koji je uložila u taj film.
     
    Pored toga, „Parada“ je pionir kao film koji se prikazuje sa engleskim titlom, za strane goste u Srbiji, sa srpskim titlom za ljude oštećenig sluha, a uskoro će izaći i madjarski titl za pripadnike te nacionalne manjine, rekao je Dragojević uz napomenu da je to logično za film koji se zalaže za toleranciju svake vrste.

    „Parada“ je i dalje na repertoaru, a želja autora je da se zbog svog sadržaja prikaže što većem broju mladih srednjoškolskog uzrasta, pa su u planu projekcije sa znatnim popustima. U međuvremenu, biće održana jedna besplatna projekcija – 1. januara u 15 sati u Domu omladine. Sala ima 550 mesta, a princip ulaska biće – ko prvi stigne. Članovi glumačke ekipe izrazili su zadovoljstvo prijemom publike kod nas i na turneji po regionu.
     
    Goran Jevtić je rekao da mu prilaze gledaoci, porodični ljudi i čestitaju, a da je nažalost bilo nedbronamernih ocena u medijima i konkretno naveo kritiku u listu „Politika“. Jevtić je istakao da je odlazak u Berlin uspeh za celu srpsku kinematografiju, pa i zemlju jer, kako je primetio, često izvozimo ružne vesti, a sada eto imamo dobar izvozni proizvod.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE