Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milovanović: Prvo isplata duga, pa nove uredbe

    Miloš Milovanović, pomoćnik ministra za poljoprivredu, trgovinu, šumarstvo i vodoprivredu, u razgovoru za „AgroServis” iz Novog Sada, je minulu agrarnu godinu ocenio kao uspešnu, sa rekordnim izvozom ovih proizvoda – najvećim u istoriji.


    – Imamo sasvim dobre preduslove za nastavak rasta spoljnotrgovinske razmene, pre svega, u oblasti izvoza poljoprivrednih proizvoda. Mi imamo velike ambicije i kad govorimo o plasmanu naših poljoprivrednih proizvoda sa našeg tržišta, pre svega, na tržište Evropske unije, ali i na tržište CEFTA regiona. Tu nas očekuju promene, kao što je članstvo Hrvatske u EU, pa će i samim tim ovo biti prilika da Srbija ostvari veći izvoz.

    Govoreći o obavljenoj setvi Milovanović je rekao:

    – Bilo je dosta problema zbog nedostatka padavina, što je u velikoj meri otežavalo jesenju setvu. Međutim, konačni podaci kažu da je oko 480.000 hektara zasejano pšenicom, što je daleko više nego što su potrebe naše zemlje. Tako da je sasvim sigurno, uz pretpostavku da će vremenski uslovi biti normalni, da u 2012. godini imamo dovoljnu proizvodnju pšenice za domaće tržište. Očekujem da će pšenica biti bitan izvozni artikal u drugoj polovini 2012. godine.

    U državnoj administraciji se svode računi i kao što je uobičajeno u poslednjih pet godina se deo dugovanja plaća iz novog Agrarnog budžeta. Kada će obaveze biti isplaćene?

    – Apsolutni prioritet rada Ministarstva poljoprivrede će biti isplata dugovanja, odnosno subvencije poljoprivrednim proizvođačima na samom početku 2012. godine. To nije samo 14.000 po hektaru, već je to i premija za mleko, direktna plaćanja po grlu stoke i one mere koje svojom dinamikom i mehanizmom obrade zahtevaju isplatu iz više rata –  višegodišnji zasadi voća i vinove loze, određene mere tzv. investicione podrške. Paralelno sa tim, do kraja janura će Ministarstvo poljoprivrede svojim korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, ponuditi na raspolaganje novi set mera za 2012. godinu, na osnovu sredstava koja se nalaze u budžetu. Akcenat u politici će biti stavljen na stočarstvo, na subvencionisanje državnim sredstvima stočarske proizvodnje, da bi se stvorila jedna stabilna osnova za razvoj ovog sektora poljoprivredne proizvodnje, koji ne beleži poslednjih godina sjajne performanse. Namera nam je da se poveća učešće stočarstva u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje i da se stvori jedna dobra sirovinska osnova koja može biti kvalitetan input za prerađivačku industriju.

    Kao novina u izdvajanju iz Agrarnog budžeta Milovanović navodi mere za navodnjavanje:

    – Velika stavka će biti navodnjavanje površina, budući da je potpuno jasno da u 21. veku, u ovakvim klimatskim uslovima, poljoprivreda bilo koje zemlje, pa i naše, ne može da odgovori potrebama bez adekvatnih sistema za navodnjavanje, pa je s tim u vezi Ministarsto poljoprivrede u 2012. godini predvidelo revitalizaciju postojećih kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje i izgradnju novih kanala. Sredstva za ovu namenu su obezbeđena iz kredita i biće utrošena u 2012. godini – rekao je Milovanović za „AgroServis”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE