Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Održana prva elektronska sednica

    Administrativni odbor Skupštine Srbije je održao prvu elektronsku sednicu, čime je završena prva faza uvođenja e-parlamenta.


    Za ovaj projekat Švedska je izdvojila 1,8 miliona evra.

    Na stolovima članova Odbora instalirani su računari sa programom za praćenje sednice, a od 4. januara radiće elektronske pisarnice kao i elektronsko zavođenje svih akata.

    Predsednik Odbora Nenad Konstantinović je najavio da će obuka za stručne službe biti organizovana u februaru, dok će poslanici narednog saziva biti u mogućnosti da se u potpunosti osposobe za takav rad. 

    Krajnji cilj svega toga je održavanje elektronskih plenarnih sednica, kao i jačanje nadzorne funkcije parlamenta, kazao je on i naveo da će akti, međutim, i ubuduće moći da budu zavođeni u pisanoj formi. 

    Sekretar Skupštine Veljko Odalović je zahvalio i Misiji OEBS-a, koja je takođe radila na uvođenju e-parlamenta i dodao da je Skupština u završnoj fazi nabavke potrebne opreme. 

    Na sednici je rečeno da bi Odalović u roku od 60 dana trebalo da donese uputstvo o kancelarijskom i elektronskom poslovanju. 

    Član Odbora Boško Ristić iz DS-a smatra da će uvođenje e-parlamenta doprineti transparentnijem radu skupštine i njenih radnih tela, a samim tim i boljoj informisanosti javnosti. 

    On je kazao da je to korisno i na globalnom nivou, jer će se smanjiti upotreba papira, a samim tim i očuvanje šuma. 

    Za predsednicu, modernizacija parlamenta je ispunjenje sna. 

    „Bez izkakvih problema sve prolazi, ja sam neko ko to koristi, mislim da poslanici neće imati zabluda, jednostavna uputsta, nije nimalo složena tehnologija, nije bauk“, rekla je predsednica Skupština Slavica Đukić Dejanović. 

    Nekima od poslanika bila je potrebna i pomoć stručnjaka. Nisu međutim imali vremena da provere mogu li osim praćenja sednice odbora da se zakače na internet ili neku od društvenih mreža. 

    „Nisam probao, samo današnje, sada promotivno, videćemo kada bude radna atmosfera“, kaže Miroslav Markićević, iz NS. 

    Ovakav način rada parlamenta će, kako kažu poslanici, omogućiti i građanima da imaju bolji uvid u njihov rad. S obzirom na to koliko su papira ranije trošili za sednice, ova novina će, kako veruju poslanici, sačuvati bar neko stablo u Srbiji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE