Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UPS traži ukidanje takse na gradsko građevinsko zemljište

    Unija poslodavaca Srbije najavila da će, u okviru Socio-ekonomskog saveta, pokrenuti inicijativu za ukidanje takse na gradsko građevinsko zemljište, s ciljem da se rastereti privreda i smanje izdaci koje svakog meseca imaju građani.
     
    „S obzirom na to da su promenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o finansiranju lokalnih samouprava gradovi i opštine u Srbiji dobili 80% prihoda od poreza na zarade zaposlenih, na teritoriji lokalne samouprave, čime su im prihodi udvostručeni, potrebno je ukinuti taksu na gradsko građevinsko zemljište“, smatra UPS.
     
    Kao argument za ukidanje takse navedeno je da ona ne postoji ni u jednoj od članica EU. UPS dodaje i da prilikom kupovine nekretnine ili zemljišta novi vlasnik plaća porez na prenos apsolutnih prava, a kasnije svake godine porez na imovinu, tako da kroz porez plaća državi naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.
     
    Postojanje posebne takse na gradsko građevinsko zemljište, koja se plaća preko uplatnica Infostana, praktično je dupliranje poreza na imovinu, što je grubo kršenje Ustava, koji jemči da se ne može dva puta naplatiti porez ili naknada na isti predmet oporezivanja, predočava UPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE