Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina povukla iz prodaje zatrovano kuhinjsko ulje

    Vlasti Kine su povukle sa tržišta jestivo ulje tri kineska proizvođača nakon otkrića da je zagađeno istim tipom kancerogenog toksina kakav je nedavno otkriven u mleku, izvestila je danas agencija AFP, pozivalići se na kinesku državnu agenciju Sinhua.


    Kineska služba za kontrolu bezbednosti hrane u južnokineskoj provinciji Guangdong obustavila je operacije u pogonima tri kompanije koje su proizvodile ulje s prekomernim sadržajem aflatoksina, kancerogene supstance koju proizvode gljivice.

    Ovaj najnoviji skandal s ispravnošću hrane usledio je nakon što je nedavno vodeća kineska mlekara „Mengniu“ saopštila da su sanitarne vlasti otkrile visoke nivoe aflatoksina u mleku te kompanije koje još nije bilo izneto u prodaju. Uzrok te zagađenosti je bilo buđavo hranivo koje su jele krave na jednoj farmi na jugozapadu Kine.

    Aflatoksini, koji napadaju žitarice i druge poljoprivredne proizvode, mogu da povećaju rizik od dobijanja raka, uključujući rak jetre, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

    Ulje koje je povučeno sa tržišta dobijano je od kikirikija, navela je Sinhua i precizirala da je reč o kompanijama „Fušeng oil“, „Manji pinat oil“ i „Mabao oil“.

    Nije poznato da li je bilo kakva količina tog zagađenog ulja stigla do potrošača.

    Kineski državni mediji i korisnici Interneta u međuvremenu žestoko okrivljuju mlekaru „Mengniu“ zbog još jednog u nizu skandala s bezbednošću hrane u Kini, uprkos pooštravanju mera protiv narušavanja propisa o ispravnosti prehrambenih proizvoda.

    Kineski državni list „Čajna dejli“ je u današnjem izdanju pozvao tu mlekaru da poboljša kvalitet, ukazavši da je ugrožena reputacija čitavog kineskog sektora mlekarstva.

    Mleko je 2008. bilo u centru jednog od najvećih skandala s ispravnošćuhrane u Kini, kada je otkriveno da je industrijska hemikalija melamin nezakonito dodavana mlečnim proizvodima kako bi izgledalo da sadrže više proteina.Tada je zbog konzumiranja tog zagađenog mleka umrlo najmanje šest beba, a 300.000 se razbolelo.

    U taj skandal je bila upletena i mlekara „Mengniu“, kao nekoliko drugih kompanija, a vlada je tada obećala da će pooštriti regulisanje mlekarske industrije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE