Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekonstrukcija Narodnog muzeja naredne godine

    Završetak prve faze rekonstrukcije Muzeja Vuka i Dositeja, stalna postavka u novootvorenom Muzeju Lepenski vir, izložbe „Srbija, zemlja fresaka“ i „Veličanstveni krater i njegova konzervacija“ najznačajniji su rezultati Narodnog muzeja u ovoj godini, a u 2012. na prvom mestu je početak rekonstrukcije njegovog zdanja na Trgu Republike.

    Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin, sumirajući rezultate rada tokom ove godine, rekla je Tanjugu da je najvažnije da je završena prva faza sanacije i adaptacije zgrade Muzeja Vuka i Dositeja i da je u toku tender za izbor izvođača druge faze. Ona je najavila da će radovi biti nastavljeni krajem januara i izrazila očekivanje da će do početka proleća početi rad na stalnoj postavci, kako bi najkasnije u septembu Muzej Vuka i Dositeja mogao da primi prve posetioce.

    Kada je u pitanju zgrada Narodnog muzeja na Trgu Republike, Cvjetićanin je rekla da je idejno rešenje rekonstrukcije na pregledu kod Komisije muzeja i da očekuje da će projekat rušenja, kojim će faktički biti započeta obnova nacionalnog muzeja, biti gotov u prvim mesecima 2012.

    Cvjetićanin se osvrnula i na otvaranje Muzeja Lepenski vir, za čiju kompletnu izgradnju je bilo zaduženo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, preko svog Odseka za turizam i NIP-a, a po projektu Siniše Temerinskog i Marije Jovin, dok je Narodni muzej osmislio postavku.

    Drugi važan segment rada nacionalnog muzeja bila je međunarodna saradnja, u okviru koje su najpre u Rimu i Padovi, a zatim u Beogradu predstavljeni rezulatati konzervacije kratera sa lokaliteta Trebenište iz 6. veka koju su zajedno radili italijanski i srpski stručnjaci, kao i postavka „Srbija, zemlja fresaka“ sa kopijama srpskih fresaka koje su trajno ustupljene Bazilici Santa Kroče u Firenci.

    Narodni muzej je tokom 2011. organizovao 33 izložbe u zemlji i inostranstvu, a pored već pomenutih, Cvjetićanin je izdvojila „Art turu“ po ulicama Beograda, „Sa Kanicom po Srbiji“, „Raška škola arhitekture“ za slepe i slabovide osobe, a posebno je ponosna na postavku posvećenu 50-godišnjici Galerije Nadežda Petrović u Čačku.

    U sledećoj godini prioritet im je rekonstrukcija i rad na osnovnoj postavci, a važan segment biće obučavanje stručnjaka kroz štampanje knjiga, predavanja, radionice, precizirala je Cvjetićanin.

    Izložba „Srbija, zemlja fresaka“ nastavlja gostovanja od februara u Belgiji, sledi Nemačka i krajem oktobra ili početkom novembra u Kanada.

    U februaru u Atrijumu muzeja biće otvorena manja izložba „Imaginarni vrtovi Ibera Robera“, dok za maj planiraju izložbu vezanu za 10-godišnjicu istraživanja lokaliteta Kale-Krševica, jednog od najznačajnijih lokaliteta helenističkog perioda.

    Cvjetićanin je najavila da će za par meseci dela iz zbirki Narodnog muzeja biti predstavljena i u Skupštini grada i to ona koja građani izraze želju da vide.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE