Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marže na meso već nivelisane, ostale u naredna tri dana

    Trgovci su počeli da uklapaju marže u 10 procenata za životne namirnice nabavljene u ovoj godini, a očekuje se da će za ostale proizvode to učiniti u naredna tri dana, izjavila je danas za Tanjug republički tržišni inspektor Svetlana Stanojević. 

    Već se primenjuje vladina uredba o ograničavanju marži na juneće i svinjsko meso dok bi cena ulja, šećera, brašna, mleka, ribe – proizvoda koje su trgovine imale na zalihama, trebalo da bude nivelisana do kraja sedmice, kazala je ona.

    Stanojević, zadužena za trgovinski lanac „Delez Srbija“, podsetila je da 70 tržišnih inspektora od jutros u trgovinama kontrolišu primenu Uredbe o ograničenju marže na 10 procenata za osnovne životne namirnice.

    Ona je izrazila nadu da će trgovci u roku od tri dana izvršiti nivelaciju,odnosno povraćaj cena i ukazala da će se protiv trgovaca koji ne budu otklonili sve nepravilnosti biti pokrenut prekršajni postupak.

    Prema njenim rečima, verovatno su i praznici uticali na to da trgovci nisu stigli da uklope marže u 10 odsto za svu robu, koja je predmet kontrole.

    Vlada Srbije je 30. decembra donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

    Prema procenama stručnjaka, ta mera trebalo bi da „snizi“ cene osnovnih žitvonih namirnica od 10 do 15 procenata.

    Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

    Uredba je stupila na snagu poslednjeg dana prošle godine i važiće šest meseci.

    U resornom ministarstvu poljoprivrede i trgovine je istaknuto kako je cilj donošenja uredbe sprečavanje, odnosno, korekcija nastalih deformacija u cenovnoj strukturi određene robe u fazi prometa na malo, i to osnovnih prehrambenih namirnica.

    Namera je i da budu izbegnuti poremećaji na tržištu koji za posledicu imaju otežano snabdevanje robom i uslugama od vitalnog značaja za život i zdravlje ljudi.

    Za nesprovođenje uredbe predviđena je i novčana kazna od 200.000 do dva miliona dinara za pravno lice, a može biti izrečena i mera zabrane vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

    Za odgovorno lice u firmi predviđene su novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara, a može biti izrečena i zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

    Nadzor nad primenom tog dokumenta obavlja Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE