Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prioritet evrozone je podsticanje privrednog rasta

    Lideri Francuske i Nemačke, Nikola Sarkozi i Angela Merkel, saopštili su danas da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.

    Nakon današnjeg sastanka sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem u Berlinu, nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je apelovala na Grčku i njenje privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela je agencija AP.

    U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

    Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac. „Želimo da Grčka ostane u evrozoni„, ukazala je Merkelova.

    Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

    Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne da bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko kog su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra. Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći „korak po korak… a ne putem jednokratnog rešenja“.

    Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE