Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako napuniti agrarnu kasu?

    Izdvajanja za poljoprivredu u ukupnom budžetu realno su opala u odnosu na lanjska i iznose manje od dva i po odsto, što je daleko od agrarne javnosti traženih pet procenata.
     
    Analitičari procenjuju da taj novac neće biti lako obezbediti pošto izdvajanje iz republičke kase ostaje isto, a predviđeno je da znatnije budu povećani samo sopstveni prihodi ministarstva.

    Usvojenim budžetom za poljoprivredu, predviđeno je bezmalo 50 milijardi dinara. Dok je budžetska stavka od 22 milijarde ostala na približno lanjskom nivou, u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će sopstvene prihode povećati s prošlogodišnjih 11 na 26 milijardi dinara što je prema mišljenju predsednika skupštinskog odbora za poljoprivredu Zorana Mašića teško ostvarivo.

    „To je potpuno nerealno uvećanje. Naprosto, ne postoje izvori prihodovanja Ministarstva da bi se tolika sredstva obezbedila. Ako budu obezbeđena, do njih će se doći novim zaduženjem države od 160 miliona evra“, kaže Mašić.

    Bivša ministarka za poljoprivredu Ivana Dulić Marković smatra da će ministarstvo sopstvene prihode pokušati da namiri povećanjem nameta poljoprivrednicima.

    „Odakle sada 13 milijardi više u sopstvenim prihodima nego prošle godine? Odakle će stići taj novac? Koji će sve nameti poljoprivredi biti uvećani? Da li od naknada za navodnjavanje, ili odvodnjavanje, ili od zakupa državnog zemljišta“, pita se Ivana Dulić Marković.

    Mašić procenjuje da će raspodelom novog agrarnog budžeta poljoprivrednici biti uskraćeni za direktna davanja po hektaru.

    „Apsolutno nema prostora za subvencionisanje po hektaru površine iznad 30 hektara. Biće problematično ono zbog čega su štrajkovali poljoprivrednici u 2011. Objektivno, para neće biti ni do 30 hektara, a kamoli više od toga“, konstatuje Mašić.

    Agrarni budžet opteretiće i davanja od 2 milijarde za plate 2 hiljade agronoma i inženjera šumarstva, kao i 5 milijardi za direktna davanja po hektaru, preostala od prošle godine, pa subvencije za mleko i ostala davanja.

    Nakon usvajanja budžeta, poljoprivrednicima je još nepoznat program mera kojim će biti uređeno subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

    Pomoćnik ministra za poljoprivredu Miloš Milovanović za Radio Novi Sad izjavio je da će krajem januara na Vladi biti usvojene uredbe o finansiranju poljoprivrede.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE